Banke će biti opreznije prikom davanja pozajmica

Izvor: B92, 18.Apr.2023, 19:22

"Banke će biti opreznije prikom davanja pozajmica"

Lajbnicov centar za evropska ekonomska istraživanja u Manhajmu objavio je da je Indikator ekonomskog raspoloženja ZEW za evrozonu u aprilu pao na 6,4 bodova.

To je pad od 3,6 bodova u odnosu na prethodni mesec.

Indikator je u padu drugi mesec zaredom zbog nesigurnosti vezane za predviđanje inflacije, ekonomskog rasta i kamatnih stopa, prenosi sajt Trejding ekonomiks (Trading Economics).

Analitičari su pesimisti i povodom ekonomske situacije u Nemačkoj. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Indikator ekonomskog raspoloženja ZEW za ovu zemlju je u aprilu na veoma niskom nivou, na 4,1 bodova, što je pad od čak 8,9 bodova u odnosu na prethodni mesec, navodi se na sajtu ZEW-a.

To znači da analitičari ne očekuju osetno poboljšanje ekonomske situacije u narednih šest meseci, saopštio je ZEW.

"Stručnjaci očekuju da će banke biti opreznije prikom davanja pozajmica", rekao je predsednik ZEW-a Ahim Vambah, prenosi Blumberg.

Dodao je da visok nivo inflacije i restriktivna monetarana politika na međunarodnom nivou imaju uticaj na ekonomiju.

Dobra vest je da je izbegnuta opasnost od akutne međunarodne krize finansijskih tržišta, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.