Bankari otkrivaju: ECB neće menjati kamatne stope

Izvor: B92, 09.Nov.2023, 23:00

Bankari otkrivaju: ECB neće menjati kamatne stope

Evropska centralna banka (ECB) verovatno neko vreme neće menjati bazične kamatne stope, ocenili su članovi uprave ECB.

ECB je od leta prošle godine 10 puta dizala kamatu nastojeći da ohladi inflaciju.

"Svaka rasprava o obaranju kamatnih stopa je preuranjena," rekao je potpredsednik ECB Luj de Gindos za slovenački poslovni dnevnik Finance od četvrtka.

"Iz meseca u mesec ćemo pratiti kako se stvari razvijaju, ali sada nam je plan da kamate držimo stabilnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok ne ispunimo cilj," rekao je De Gindos.

Centralne banke kamatom hlade privredu, a time posredno i inflaciju. Cilj im je da postignu ravnotežu između snažne tražnje, koja pak gura poskupljenja, i privrednog rasta, koji trpi zbog skupljeg finansiranja i slabije tražnje.

Ideju skorijeg obaranja referentne kamatne stope odbacio je i predsednik francuske centralne banke Fransoa Vileroa de Galo u intervjuu sa jednim radio kanalom.

Istovremeno, ocenio je da će kamate ponovo naviše samo u slučaju "novog šoka."

Inflaciju je prošle godine usijalo pre svega poskupljenje energenata posle napada Rusije na Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bankari kažu: "Svaki razgovor o smanjenju kamatnih stopa je preuranjen"! Evo zašto će ECB neko vreme ostaviti kamatne stope nedirnutim

Izvor: Blic, 10.Nov.2023, 09:37

Evropska centralna banka (ECB) verovatno još neko veme neće menjati temeljne kamatne stope, ocenili su članovi uprave ECB-a. ECB je podigao kamatne stope 10 puta od leta prošle godine u nastojanju da ohladi inflaciju.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.