Banka Italije: Nužna stroga štednja

Izvor: B92, 31.Avg.2011, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banka Italije: Nužna stroga štednja

Rim -- Banka Italije je upozorila vladu da ne sme da ublaži svoj plan, vredan 45,5 milijardi evra (65,9 milijardi dolara).

Kako navodi banka, i sa tim planom Italiji preti ekonomska stagnacija.

Plan predviđa povećanje poreza i smanjenje budžetskih izdataka radi zadovoljenja zahteva Evropske centralne banke za uravnoteženje budžeta.

Premijer Italije Silvio Berluskoni i njegovi saradnici su prethodno revidirali plan mera stroge štednje usled širokog nezadovoljstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << javnosti, odlučivši da odustanu od specijalnog poreza na visoke zarade i ublaživši zahteve za lokalne vlade za smanjenje izdataka.

U okviru prvobitnog ekonomskog plana, koji je savet ministara Italije odobrio sredinom avgusta, bilo je predloženo uvođenje dodatnog poreza na visoke prihode koji bi za Italijane sa zaradama većim od 150.000 evra godišnje iznosio 10 odsto, dok bi oni koji zarađuju više od 90.000 evra godišnje plaćali porez od pet odsto. Tada je Berluskoni izjavio da su takve mere "neizbežne". Vlada Italije nastoji da plan stroge štednje bude odobren pre kraja septembra kako bi se smirila finansijske tržišta.

U vladi Italije su istakli da izmena plana za smanjenje budžetskog deficita neće uticati na konačni obim uštede u 2012-2013, koja je planirana na ukupno 45 milijardi evra.

Zamenik direktora italijanske centralne banke Injacio Visko je izjavio da se nada da tržišta to fiskalno ublažavanje "neće previše strogo kazniti" i upozorio da ukupna vrednost plana stroge štednje "ne sme biti smanjena".

Visko je izjavio da će ekonomski rast Italije u 2011. verovatno biti ispod jedan odsto i još manji u 2012, što može ugroziti ostvarenje mera za uravnoteženje budžeta i smanjenje državnog duga.

On je takođe ukazao da se javljaju sve očigledniji znaci slabljenja svetske ekonomije i prognozirao da će ekonomski rast u zoni evra u drugom polugođu po svoj prilici biti više nego dvostruko niži u odnosu na prvih šest meseci.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nužna stroga štednja

Izvor: Capital.ba, 31.Avg.2011

RIM, Banka Italije je upozorila vladu da ne smije da ublaži svoj plan, vrijedan 45,5 milijardi evra (65,9 milijardi dolara). Kako navodi banka, i sa tim planom Italiji prijeti ekonomska stagnacija. Plan predviđa povećanje poreza i smanjenje budžetskih izdataka radi zadovoljenja zahtjeva Evropske...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.