Izvor: B92, 25.Sep.2010, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajec ne očekuje rast cena

Beograd -- Savetnik premijera Srbije Jurij Bajec izjavio je da do kraja godine ne očekuje znatno povećanje potrošačkih cena i cena pod kontrolom države.

Bajec ocenjuje da su tek početkom 2011. mogući manji inflatorni pritisci, koji bi se mogli anulirati kroz povećanje proizvodnje i izvoza.

"Ako ste pogledali zašto su cene hrane u avgustu porasle za 1,4 odsto, onda vidite da su se dogodila i povećanja cene duvana, alkoholnih i bezalkoholnih pića, a ne samo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prehrambenih artikala", rekao je on.

"Moj utisak je da je taj cenovni udar zaustavljen i da su iscrpljene mogućnosti za neka dalja poskupljenja", rekao je Bajec.

On je dodao da će se tek nakon objavljivanja podataka o tome kolika je inflacija u septembru videti da li je zaustavljen taj "cenovni udarni talas".

Bajec je priznao da će, bez obzira na sve, ipak biti teško održati gornju granicu od osam odsto ciljane inflacije (šest plus minus dva odsto) koju je NBS planirala za ovu godinu.

Ističući da se može očekivati da će odmrzavanje plata i penzija početkom 2011. godine uticati na povećanje tražnje, on je ocenio da je moguće da će taj potez "imati potencijalno inflatorne efekte".

Bajec je podsetio da je na početku razgovora sa MMF-om bio zastupljen "tvrd" stav po pitanju odmrzavanja plata i penzija, ali da je zbog povećanja cena hrane koje ugrožava standard stanovništva sa niskim primanjima, pre svega penzionera, odlučeno da se plate i penzije odmrznu početkom naredne godine.

"Plate i penzije će se odrmznuti u januaru 2011. i biće usklađene sa šestomesečnom inflacijom u prethodnom periodu. To neće biti mnogo, od četiri do pet odsto, a što se tiče onog dodatnog povećanja - polovina rasta BDP-a, to je jako malo, jer će ukupni privredni rast ove godine, u najboljem slučaju, iznositi dva procenta", kazao je Bajec.

On, međutim, optimistički vidi buduća kretanja u privredi i ističe da bi obezbeđenje kontinuiteta oporavka industrijske i poljoprivredne proizvodnje, ali i povećanja izvoza, anuliralo moguće inflatorne efekte.

Komentarišući ulogu države na kretanje cena u Srbiji, Bajec je istakao da su postojali pritisci da se cena struje poveća, ali da je on izneo proračun da bi se u slučaju "povećanja cene struje od deset odsto, inflacija direktno ili indirektno povećala za oko 0,7 odsto".

Bajec je dodao da će država pokušati da "na štetu ekonomskih rezona, ove godine preskoči povećanje cene električne energije".

Podsećajući da je država odgovorna i za funkcionisanje tržišta i obezbeđenje određenog nivoa konkurentnosti među proizvođačima i prodavcima robe, on je ocenio da naše tržište nije dovoljno otvoreno i konkurentno.

Na to ukazuju i poslednja sprovedena istraživanja, rekao je Bajec i dodao da je u zemlji i dalje prisutna situacija da relativno mali broj proizvođača i trgovinskih lanaca dominira na tržištu i da postoji realna mogućnost stvaranja kartelskih sporazuma.

Bajec je rekao da država, u tom delu, ima na raspolaganju dva instrumenta koje treba bolje da koristi, a to su intervencije iz Robnih rezervi i uklanjanje carinskih barijera.

"Država mora momentalno da 'zapljusne' tržište određenim proizvodom i smiri nervozu potrošača i da ide na interventni uzvoz, a u tom slučaju treba preispitati da li zaštitna carina za neki proizvod mora da bude visoka", naveo je Bajec.

"Jedno je štititi primarnu poljoprivrednu proizvodnju, a drugo je štititi prodavca proizvoda i dozvoliti mu da se formira cena koja je veća nego u susednoj zemlji", naglasio je savetnik premijera.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.