Bajatović: Zasad bez poskupljenja gasa

Izvor: Blic, 29.Apr.2010, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajatović: Zasad bez poskupljenja gasa

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je danas da će, u dogovoru sa Vladom Srbije, poskupljenje gasa biti odloženo što je duže moguće u ovoj godini.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da će poskupljenje gasa više zavisiti od kursa dinara u odnosu na evro i dolar, nego od poskupljenja gasa na svetskom tržištu, koje bi u četvrtom kvartalu, kako je procenio, moglo da bude veće za pet do šest odsto u odnosu na prvi kvartal ove godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Bajatović je podsetio da "Srbijagas" ima pravo da traži poskupljenje gasa već pri promeni cene tog energenta na svetskom tržištu od tri odsto, ali je ponovio da će to biti odloženo što je moguće duže u ovoj godini.

Direktor "Srbijagasa" je naglasio da je potrošnja gasa u protekloj grejnoj sezoni bila 542 miliona kubnih metara i da je za 100 miliona kubika bila veća u odnosu na prethodnu grejnu sezonu. Prema njegovim rečima, trenutni tekući dug potrošača prema "Srbijagasu" iznosi 21 milijardu dinara, dug toplana je oko 10 milijardi dinara, a to je u odnosu na prethodnu grejnu sezonu povećanje za četiri milijarde dinara.

Bajatović je rekao da u protekloj grejnoj sezoni nije bilo nikakvih diskriminacija u ceni, kvalitetu i načinu isporuke gasa za bilo kog potrošača u Srbiji i dodao da je "Srbijagas" primenjivao predviđeni tarifni sistem. On je ukazao da cena gasa ni za jednog potrošača u Srbiji nije ista, jer ona zavisi od niza parametara, zavisno od toga da li je u pitanju industrijski ili individualni potrošač, a zavisi i od količine isporučenog gasa i od nivoa pritiska.

On je rekao da će dug prema "Srbijagasu" morati da bude rešen u dogovoru između Vlade Srbije, daljinskih sistema grejanja odnosno lokalnih samouprava i "Srbijagasa" i dodao da će se, ako bude trebalo "Srbijagas" i kreditno zadužiti, jer kako je objasnio, ne može ostaviti bez gasa one potrošače koji redovno izmiruju dugove.

Bajatović je naveo da će nastojati da ne blokira druga preduzeća, zbog neredovnog plaćanja gasa, ali i poručio da potrošeni gas mora biti i plaćen. On je istakao da dug Beogradskih elektrana "Srbijagasu" iznosi oko 5, 5 milijardi dinara i naglasio da su svi kvalifikovani potrošači, među kojima su i Beogradske elektrane, mesečno uz fakturu dobijali i detaljno obaveštenje o načinu obračuna gasa.

Bajatović je istakao da "Srbijagas" trenutno ne duguje ni dinar stranim dobavljačima gasa i istakao da kada je reč o domaćem tržištu, "Srbijagas" radi na tome da obezbedi povoljnije ugovore potrošačima, što će, kako je rekao, biti moguće kada Srbija na svojoj teritoriji bude mogla da skladišti veće količine gasa, koje će prethodno kupovati, u letnjim mesecima, po nižim cenama.

Govoreći o podzemnom skladištu gasa, Bajatović je rekao da je završena prva faza tog skladišta, da je njegov trenutni kapacitet 450 miliona kubika gasa i dodao da će u junu stići novi kompresor za to skladište iz SAD-a.

On je naglasio i da će gasovod "Južni tok" sigurno biti građen i da postoji verovatnoća, da ako Bugarska odustane od tog projekta, "Južni tok" prolazi kroz Rumuniju, ali i da u tom slučaju trasa gasovoda kroz Srbiju neće biti mnogo skraćena.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.