Bajatović: Čuvamo poslove u Srbiji

Izvor: B92, 07.Feb.2011, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajatović: Čuvamo poslove u Srbiji

Beograd -- Javno preduzeće Srbijagas je dosta učinilo da se u firmama koje je ranije preuzelo - Azotari Pančevo, Staklari Paraćin i MSK Kinkindi sačuvaju radna mesta.

To je jako značajno jer je socijalna kriza u Srbiji veća od svih drugih kriza, izjavio je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

On je rekao da se "kriza ne može prosto prebroditi nekim marketinškim potezima, nego jednostavno moramo da idemo na jednu obnovu proizvodnje, reindustrijalizaciju i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veći društveni proizvod".

Važno je da smo mi u Srbijagasu želeli na neki način da promovišemo javno i privatno partnerstvo. To partnerstvo ne treba da bude izvor korupcije, nego izvor i pokazatelj ekonomske efikasnosti, kazao je on.

Prema njegovim rečima, bilo je veoma važno i restrukturiranje samog Srbijagasa, jer ako je već Ustavom izjednačena državna i privatna svojina, nema razloga da se drukčije upravlja privatnim kompanijama, nego što se to čini sa javnim.

"Naša ideja je da obavimo restrukturiranje Srbijagasa, a zatim da ponudimo vladi da se izvrši korporativizacija javnih preduzeća; ona treba da posluju po zakonu o privrednim društvima, kao jednočlana zatvorena akcionarska društva, čiji bi osnivač bila vlada, a da delatnost od javnog značaja obavljaju kao poverene delatnosti", kazao je Bajatović.

On je dodao da bi to dalo priliku i svima drugima koji su u stanju da obavljaju neki posao od društvenog interesa, da konkurišu kod Vlade Srbije za te poslove, što se manje odnosi na Srbijagas, a više na komunalne delatnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.