BG hoteli imaju goste, ali fali Sava centar

Izvor: B92, 13.Avg.2015, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BG hoteli imaju goste, ali fali Sava centar

Popunjenost prestoničkih hotela premašila je polovinu kapaciteta smeštaja, sa 59,22 odsto, iako prava sezona počinje od jeseni sa poslovnim turama.

“Broj gostiju porastao je od početka godine, pa je popunjenost smeštaja 34,8 odsto, ali podaci iz juna pokazuju da je bilo zauzeto 42,3 odsto ležajeva, odnosno 59,22 odsto soba”, kaže Georgi Genov, direktor poslovnog Udruženja hotelijera i restoratera Srbije (Hores), pišu Večernje novosti.

“To je približno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nivou koji imaju hoteli u svetu, što je 66 odsto, pa možemo reći da smo zadovoljni trenutnom situacijom, iako bi takav prosek trebalo da bude za celu godinu”, kaže on.

Obnova Sava centra je ključna za hotelijere. “Rekonstrukcija treba da počne odmah, kako bi svi ubirali rezultate tek 2019. godine, koliko je potrebno za organizaciju velikih skupova. Što se tiče najave izgradnje novog centra od strane kinesko-kanadske kompanije, bolje i jeftinije je investirati u obnovu postojećeg”, kaže Genov.

Međutim, statistika pokazuje da se turisti odlučuju na svega dva do tri noćenja, što Beograd čini više kao usputnu stanicu proputovanja i kratkog "sitibrejka". Ovogodišnje veće brojke stigle su i sa talasom migranata.

“Među azilantima ima i onih koji mogu da priušte odsedanje u hotelu, pa tako i oni koriste usluge”, objašnjava Genov.

“Beležimo značajno povećanje dolazaka državljana Turske, čak 54 odsto, ali i gostiju iz Kine, Slovačke, Letonije, pa i Južne Koreje. Svaka manifestacija, pa i predstojeći "Bir fest" znači veći broj gostiju. Ipak, najviše posla imamo od septembra do novembra, jer kao i u svaki drugi grad, strance u Beograd dovodi posao, a ne odmor”, objašnjava on.

U borbi za popunu smeštaja, "gostioničare" muče i privatni smeštaji, najčešće neregistrovani. Iako se u inostranstvu, kategorizacija objekta kao vile tretira kao da je hotel, to ne važi kod nas. Međutim, to ih ne sprečava da prisvajaju upravo hotelske goste, ali sa manjim obavezama.

Zavisno od kategorije hotela, od tri do pet zvezdica, variraju i cene noćenja. Iznos koji treba izdvojiti za sobu u Beogradu kreće se od 40 do 115 evra, ne računajući najluksuznije hotele. U poređenju sa smeštajem u svetu, ponuđene cene usluga čine ih konkurentnim.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.