BG: Posle sređivanja - biće kao Knez Mihailova

Izvor: B92, 09.Sep.2016, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BG: Posle sređivanja - biće kao Knez Mihailova

Beograd -- Početak rekonstrukcije kaldrme na Kosančićevom vencu predstavlja nastavak realizacije projekta IME (identitet, mobilnost i ekologija).

Kako je naveo glavni urbanista Milutin Folić, taj projekat predviđa da se, između ostalog, centar grada pretvori u pešačku zonu.

On je na TV Pink rekao da će radovi na Kosančićevom vencu u naredna četiri meseca uključiti potpunu rekonstrukciju kaldrme, kao i svih nadzemnih i podzemnih instalacija, kao i izmeštanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << onih kojima tu nije mesto.

"Predviđeno je da u prvoj fazi bude uređeno osam, a kasnije 33 fasade, koje će pratiti i adekvatna led-rasveta. Takođe će na uglu Kralja Petra početi izgradnja Gradske galerije, koja će sa nekoliko podzemnih tunela biti povezana sa Karađorđevom ulicom, kao jedna od veza sa tim delom grada sa Savskim šetalištem", rekao je Folić.

Prema njegovim rečima, ostaci nekadašnje Narodne biblioteke biće konzervirani i sa nekoliko pasarela biti na usluzi posetiocima, koje će pratiti i adekvatne informativne table o tom značajnom objektu.

Folić je dodao da će u narednih nekoliko meseci početi osvetljavanje šetališta, zidina i objekata na Kalemegdanu koji gravitiriju prema Knez Mihailovoj, ali u perspektivi i Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja.

On je dodao da će posle rekosntrukcije Kosančićevog venca saobraćaj u tom delu grada biti drugačije regulisan.

Predviđeno je, kako je precizirao, da stanovnici tog dela grada i dalje imaju prilaz toj kulturno-istorijskoj zoni, dok će ostali morati da se parkiraju u okolnim ulicama.

"Izgradnjom garaže na Kosančićevom vencu, koja je predviđena da se gradi ispod Spomenika nesvrstanima kod Brankovog mosta, taj deo grada će biti potpuno prepušten pešacima", rekao je Folić i najavio da za 20-ak dana kreće i izgradnja pešačke zone i na Obilićevom vencu.

Taj deo grada će, precizirao je, biti popločan do Ulice Carice Milice istim kamenom kao i Knez Mihailova, odnosno Ulica Vuka Karadžića i Zmaj Jovina, koja je nedavno završena.

"Nova pešačka zona na Obilićevom vencu će dobiti 50 novih stabala, a ulaz u garažu za parkiranje biće iz Maršala Birjuzova, koja će takođe biti rekonstruisana, kao i pretvaranje Sremske ulice u zonu za pešake", najavio je glavni gradski urbanista.

On je podsetio da je konačni cilj da pešačka zona ima dominantne četiri funkcionalne celine.

"Od kulturne u Vasinoj ulici, preko trgovačke u Knez Mihailovoj, do ugostiteljskog dela na Obilićevom i Topličinom vencu, pa do istorijske celine na Kosančićevom vencu u kojima će pešaći i biciklisti imati prioritet", zaključio je Folić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.