BDP Crne Gore porastao 4,2 odsto

Izvor: B92, 25.Dec.2015, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BDP Crne Gore porastao 4,2 odsto

Podgorica -- Realna stopa rasta BDP Crne Gore, prema preliminarnim podacima crnogorskog zavoda za statistiku MONSTAT-a, iznosila je u trećem kvartalu ove godine 4,2 odsto.

Pomoćnik direktora MONSTAT-a za sektor makroekonomske statistike, nacionalne račune i cene, Branka Šušić Radovanović, izjavila je da je BDP Crne Gore u trećem kvartalu ove godine u tekućim cenama iznosio 1,176 milijardi evra, a u stalnim 1,172 milijardi evra, prenosi agencija MINA-busines.

Najveće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << učešće u strukturi BDP-a za treći kvartal, posmatrano u tekućim cenama, imala je finalna potrošnja, koju čine lična potrošnja domaćinstava i potrošnja države, sa učešćem od 75,52 odsto.

"Sledi saldo izvoza i uvoza robe i usluga sa 19,2 odsto, dok su bruto investicije u osnovna sredstva bile na nivou od 15,9 odsto", precizirala je Šušić Radovanović na konferenciji za novinare.

U strukturi BDP-a po kategorijama potrošnje u stalnim cenama, kako je rekla, najveće učešće imala je finalna potrošnja sa 75,4 odsto, od cega je lična potrošnja domaćinstava bila na nivou od 60,1 odsto, a potrošnja države na nivou od 15,3 odsto.

Prema njenim rečima, MONSTAT je danas, prvi put kada je u pitanju zvanična statistika, objavio i rezultate obračuna bruto nacionalnog dohotka (BND) za period od 2010. do prošle godine.

"Za razliku od BDP-a koji je mera proizvodnje, BND je mera dohotka, s tim da i jedan i drugi agregat oslikavaju ukupnu ekonomiju", kazala je Šušić Radovanović.

Ona je saopštila da BND u svom sastavu, pored BDP-a, obuhvata i neto faktorske dohotke nerezidenata, odnosno predstavlja BDP koji je uvećan za dohotke koje su rezidenti primili od rada ili kapitala u inostranstvu i umanjen za iste dohotke koji su isplaćeni nerezidentima na teritoriji Crne Gore.

Direktor MONSTAT-a, Gordana Radojević, rekla je da je BND Crne Gore u prošloj godini iznosio 3,5 milijardi evra i veći je 45,9 miliona evra u odnosu na BDP.

"To znači da smo ostvarili pozitivan saldo primarnog dohotka u odnosima sa inostranstvom", rekla je Radojević.

BND po stanovniku Crne Gore je u prošloj godini, kako je navela, iznosio 5,64 hiljade evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.