Azotara do profita za četiri godine

Izvor: B92, Beta, 28.Nov.2009, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azotara do profita za četiri godine

Pančevo -- Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da pančevačka Azotara radi punim kapacitetom, ali i da će biti potrebno još četiri godine da bi postala profitabilna.

"Sve tehnološke celine rade, ali fabrika još ne stoji na dve noge, jer su neophodna ulaganja od 22 miliona evra u modernizaciju i proširenje proizvodnje", rekao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, modernizacija bi mogla da bude završena za dve godine, a za četiri godine Azotara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi trebalo da radi profitabilno.

Bajatović je rekao da je kompletna proizvodnja Azotare rasprodata do sredine sledeće godine. On je dodao da će Azotara, zahvaljujući subvencijama Vlade Srbije, moći da izdrži konkurenciju jeftinijih uvoznih đubriva.

Direktor Srbijagasa, koji je većinski vlasnik Azotare, dodao je i da sa sindikatima nije postignut dogovor o povećanju cene rada jer tekuće poslovanje to ne dozvoljava.

"Jasno je nama da radnici ne mogu živeti od ovih plata, ali podsećam da je pri pokretanju proizvodnje rečeno kako će se plate isplaćivati od onoga što je zarađeno. Tekuće poslovanje ne dozvoljava veće plate", rekao je Bajatović.

Predsednik Samostalnog sindikata Azotare Milan Ivović kaže da su plate ispod cene rada koju je dogovorio Socijalno-ekonomski savet i da se ne isplaćuju po zakonu.

"Prosečna plata je 28.000 dinara uz veoma veliki broj prekovremenih sati. Zarade su i sa tim ispod minimalnih, ali nije postojala dobra volja ni Bajatovića, ni direktora Radosava Vujačića, ni Upravnog odbora da o tome razgovaramo", rekao je on.

Ivović je najavio da će o tom problemu razgovarati sa ministrom rada Rasimom Ljajićem koji će doći u Pančevo na poziv Samostalnog sindikata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.