Azijske berze: Kineski PMI index ohrabrio investitore

Izvor: GdeInvestirati.com, 25.Feb.2015, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijske berze: Kineski PMI index ohrabrio investitore

TOKYO - Na azijskim berzama u sredu cene akcija su porasle, zahvaljujući novim rekordima na Wall Streetu, solidnim ekonomskim pokazateljima iz Kine i nadi ulagača da američki Fed neće žuriti s povećanjem kamata.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je u 7,30 sati bio gotovo nepromenjen na najvišem nivou u 15 godina. Stagnirale su i cene akcija u Šangaju, dok su u Hong Kongu, Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 0,6 posto.
>> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com <<
MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,6 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je izveštaj HSBC banke, prema kojem je PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini u februaru porastao sa 49,7 na 50,1 bod, najviši nivo u četiri meseca i više od očekivanja analitičara.

Tako se taj indeks ponovo vratio iznad nivoa od 50 bodova, koji ukazuje na jačanje aktivnosti, iako su narudžbine za izvoz pale po najvećoj stopi u 20 meseci, što pokazuje da je kineska ekonomija i dalje suočena s rizikom od pada inostrane potražnje.

"Domaća ekonomska aktivnost verovatno će ostati usporena, a inostrana potražnja deluje nesigurno. Verujemo da su nužne nove podsticajne mere vlasti kako bi se rast ubrzao", kaže Qu Hongbin, ekonomista u HSBC-u.

To je, zajedno s nadom ulagača da Fed neće žuriti s povećanjem kamata, pozitivno uticalo na tržišta.

U izveštaju Kongresu predsednica Feda Janet Yellen kazala je juče kako će čelnici centralne banke o povećanju ključnih kamatnih stopa ubuduće raspravljati na svakoj sednici.

"Ako se ekonomski pokazatelji nastave poboljšavati, što očekujemo, odbor će početi razmatrati povećanje ciljanog raspona kamata na savezne fondove na svakoj sednici", kazala je Yellen u polugodišnjem izveštaju o ekonomiji i monetarnoj politici.

Iako to znači da bi Fed, po prvi put od 2006. godine, mogao povećati kamate na svakoj idućoj sednici, a mnogi analitičari to očekuju u junu, i iako nije ponovila da će Fed biti 'strpljiv' po pitanju kamata, deo ulagača protumačio je tu izjavu kao naznaku odlaganja povećanja kamata, pa su juče na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli nove najviše nivoe u istoriji.

No, takav zaključak nije na tržištu jednodušan, jer deo analitičara i dalje očekuje povećanje kamata u SAD-u u junu.

"Sve u svemu, i dalje očekujemo da će Fed početi povećavati kamate u junu, a tu bi odluku mogao odložiti ako dođe do pada inflacije ili inflacijskih očekivanja", naveli su analitičari Barclays banke u belešci klijentima.

A na valutnim je tržištima evro stabilan, nakon što su juče ministri finansija evrozone prihvatili predlog reformi grčke vlade i pokrenuli postupak za produženje programa finansijske pomoći za četiri meseca.

To znači da je Atina dobila na vremenu da s kreditorima pronađe rešenje za sva pitanja u vezi njenih dugova, izbegavši tako opasnost od bankrota i izlaska iz evrozone.

"Izbegli smo krizu, ali pred nama su brojni izazovi. Današnja odluka ne znači saglasnost s reformama koje je predstavila grčka vlada. To znači da smo saglasni s pristupom", rekao je poverenik za ekonomske i finansijske poslove Evropske komisije Pierre Moscovici.

Jutros je kurs evra prema američkoj valuti ojačao 0,1 posto, na 1,1350 dolara.

Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, pa mu je cena skliznula s jučerašnjih 119,10 na 118,65 jena.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.