Avans Iračana 47 miliona dolara

Izvor: B92, 07.Apr.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avans Iračana 47 miliona dolara

Beograd -- Avans iračkog Ministarstva odbrane za izvoz oružja i opreme iz Srbije u tu zemlju iznosi 47 miliona dolara.

Iračani uplatilo skoro petinu sume, posao bi trebalo da bude završen za godinu dana

Ministarstvo odbrane Iraka uplatilo je 47 miliona dolara kao avans srpskoj vojnoj industriji za realizaciju ugovorenog izvoza srpskog oružja i vojne opreme u vrednosti od 235 miliona dolara.

Posle uplate avansa, domaće vojne fabrike su u obavezi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ugovorene izvozne poslove sa Ministarstvom odbrane Iraka realizuju u roku od dvanaest meseci.

U fabrici Zastava Oružje i ostalim firmama domaće odbrambene industrije ističu da su spremni za proizvodnju za Irak.

Pored avansa, Ministarstvo odbrane Iraka izmirilo je dugove prema vojnim fabrikama sa prostora bivše Jugoslavije.

Dug za ranije kupljeno jugoslovensko oružje i vojnu opremu sa prispelim kamatama iznosio je ukupno oko 2,5 milijardi dolara, ali su, na osnovu međunarodnog sporazuma o otpisu dela potraživanja, Iračani svoju obavezu prema srpskim oružarima izmirili plativši oko deset odsto od ukupnog ili četvrtinu osnovnog duga.

Podsetimo da su fabrike bivše jugoslovenske vojne industrije, krajem pošle godine, prihvatile ponudu iračkog Ministarstva odbrane da svoja osnovna potraživanja Iračanima prodaju po ceni od 26 centi za dolar, što je među poznavaocima prilika na svetskom oružarskom tržištu ocenjeno kao dobar poslovni aranžman.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.