Izvor: B92, 21.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avala-film: Iza kulisa?

Beograd -- Razgovori o saradnji Avala-filma i firme Stadlux investment iz Luksemburga, skriveni od očiju javnosti, odloženi su do daljeg.

Iako je Skupština Upravnog odbora Avala-filma juče trebalo da usvoji ugovor o saradnji s firmom Stadlux investment, razgovori su odloženi do daljeg. O mogućem partnerstvu te dve firme niko od nadležnih nije bio obavešten, pa se mogao steći utisak da su planovi bili tajni i pravljeni na brzinu.

Prema nacrtu ugovora, domaće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << filmadžije treba da ulože 26 hektara građevinskog zemljišta i 20.000 kvadratnih metara poslovnog prostora i svu filmsku tehniku kojom Avala-film raspolaže, a Stadlux investment, u tri faze, najmanje 70 miliona evra.

Branislav Lečić, član UO Avala-filma, kaže da bi u prvoj etapi bila obnovljena laboratorija za postprodukciju, i usavršena obrada tona u Studiju 1. "Nova tehnologija osvežila bi studio, a on bi mogao da podnese velike i krupne produkcije koje bi došle sa zapada. Druga etapa je ulaganje duplo više, 20 miliona evra, a ceo studio bio bi opremljen visokim tehnologijama", kaže Lečić. On kaže da bi u trećoj etapi luksemburška firma uložila više od 50 miliona evra u izgradnju filmskg grada.

Akcionari u Avala-filmu kažu da im niko ne garantuje pomenuta ulaganja. Milan Stojanović, predsednik Skupštine akcionara Avala-filma kaže da ta frima može samo da izgubi. "Nudi se učešće strane firme s 330.000 evra i idejama o nekoj investiciji, za koju ne znamo koliko će novca uložiti, a Avala-film ulazi s kompletnom infrastrukturom i kompletnom tehnikom za pravljenje zajedničke firme", kaže on.

Ministarstar za kulturu Dragan Kojadinović kaže da je apsurdno da o sklapanju ugovora niko nije bio obavešten, ni Ministarstvo za kulturu, ali ni Ministarsvo za privredu, Ministarstvo za finansije i Agencija za privatizaciju. "Stiče se utisak da se radilo na brzinu i iza leđa. Smatram da i Avala-film i Upravni odbor treba da sačekaju, da daju određene informacije, a u međuvremenu će i odgovarajuće službe preduzeti korake. Stiče se utisak da rade tajno i da nešto debelo nije u redu", kaže Kojadinović.

Skupština Srbije i Crne Gore je pre nekoliko meseci donela zakon o međunarodnim koprodukcijama, a u pripremi je i zakon o kinematografiji. Avala-film, kako kaže Kojadinović, ima perspektivu u tim uslovima, ali samo ako nađe stvarnog strateškog partnera i reši vlasničke odnose.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.