Izvor: Blic, 13.Feb.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Automobili uskoro i na pet godina

Automobili uskoro i na pet godina

BEOGRAD - Ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović najavio je u ponedeljak da će, uz podršku Vlade Srbije, poslovne banke uskoro početi da odobravaju kredite za kupovinu domaćih automobila. Nebojša Stanovčić iz marketinga 'Zastava- Automobila' juče je za 'Blic' izjavio da trenutno nema nikakvih novosti o kreditiranju 'Zastavinih' vozila, ali da se 'radi na tome'. Konačan dogovor našeg proizvođača i banaka se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << očekuje uskoro, a kako 'Blic' nezvanično saznaje, prvi krediti bi mogli da se realizuju već krajem ovog ili početkom narednog meseca. Krediti bi trebalo da se odobravaja na najmanje dve godine uz povoljnu kamatu i ostale uslove.

Zainteresovani kupci za vozila kragujevačke fabrike, trenutno mogu da dobiju kredite u nekoliko banaka, ali su uslovi za većinu građana nepovoljni, tako da masovnije kupovine na ovaj način još nema. 'Vojvođanska banka' odobrava kratkoročne kredite na 12 meseci za kupovinu novih domaćih i 'Škodinih' automobila, kao i motocikala. Obavezan je dinarski ili devizni depozit od 20 odsto, menica dva kreditno sposobna žiranta, a visina rate ne može da prelazi polovinu mesečnih primanja. Na devizni depozit banka ne plaća kamatu a na dinarski kamata iznosi šest odsto na godišnjem nivou. Kamata na kredit je 1,9 odsto na mesečnom nivou i njen anuitet se stalno usklađuje na osnovu pariteta dinara i evra. Prema ovim uslovima za kupovinu 'juga' odobrava se kredit od 189.210 dinara, za šta treba položiti depozit od 37.840 dinara. Mesečna rata iznosi 17.800 dinara. Prema informacijama iz ove banke za kredite Vlada veliko interesovanje ali ih do sada nije realizovan veliki broj. U ovoj banci klijenti mogu da dobiju i kredit za kupovinu polovnih automobila, različitih proizvođača, ali samo kod firme koja ima sklopljen ugovor sa bankom.

U 'Jubanci' trenutno ne odobravaju kredit za 'Zastavina' vozila, jer kako su nam rekli, čekaju izmenu uslova koji bi trebalo da budu povoljniji za klijenta. Do sada odobreni krediti bili su sa rokom otplate od četiri godine uz obavezan devizni depozit od 20 odsto. Na depozit se daje godišnja kamata od dva odsto, dok je kamata za kredit 1,5 odsto na mesečnom nivou. Klijenti, pre svega vlasnici tekućih računa u ovoj banci, u svakom trenutku mogu da izvrše takozvano prebijanje kredita, i otplate ostatak pre isteka predviđenog roka. Prema ovim uslovima, za kupovinu 'juga' potreban je kredit od 190.000 dinara, za šta treba položiti devizni depozit u visini od 38.000 dinara. Mesečna rata iznosi 5.581 dinar i ne sme biti veća od polovine redovnih primanja. Kredite za kupovinu stranih automobila odobravaju 'Komercijalna banka' i 'Delta banka'. 'Komercijalna banka' je najavila višegodišnje kredite, na pet godina, ali samo za kupovinu vozila marke 'pežo'. Realizacija ovih kredita počeće od 1. marta i zasad ga mogu koristiti jedino građani koji u ovoj banci imaju račune. Obavezan depozit iznosi 20 odsto od visine kredita, na šta banka plaća godišnju kamatu od dva procenta. Kamata na kredit je 7,95 odsto na godišnjem nivou. Prema ovim uslovima za kupovinu automobila 'pežo 206' potreban je kredit od 20.000 maraka, odnosno polaganje depozita od 4.000 maraka. Mesečna rata iznosi 404 marke i ne sme da pređe trećinu primanja klijenta. Ukoliko klijent ne ispunjava uslove, deo rate na svoj teret može da preuzme i njegov bračni drug ili neko od srodnika. Posredstvom 'Delta banke' devizne štediše, čije su firme deponenti ove banke, mogu da kupe vozila fabrike 'Fijat'. U zavisnosti od roka oročenja deviznih sredstava odobrava se kredit i to po modelu; jedan mesec 60 odsto učešće i 40 odsto kredit, tri meseca 50 odsto učešće i 50 odsto kredit i šest meseci 40 odsto učešće i 60 odsto kredit. Kamata na godišnjem nivou je tri odsto.

Kako smo saznali, i pojedine strane banke koje posluju na ovom tržištu, najavljuju skori početak kreditiranja kupovine automobila, sa rokom otplate od tri do pet godina.

G.K.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.