Auto-osiguranje skuplje za 10 odsto

Izvor: B92, 06.Avg.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Auto-osiguranje skuplje za 10 odsto

Beograd -- Obavezno osiguranje vozila će od 11. avgusta biti skuplje deset procenata, iako je bilo planirano poskupljenje od 20 odsto.

Osiguravajuća društva su najpre insistirala da osiguranje poskupi 20 odsto

U osiguravajućim društvima kažu da je prvobitni predlog bio da osiguranje poskupi 20 odsto, ali da je u dogovoru sa Narodnom bankom Srbije dogovoreno da se ono prepolovi. Predviđeno je da se posle devet meseci razmatra mogućnost novog poskupljenja. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

„Za svaku vrstu osiguranja postoji odgovarajući tarifni sistem, a njime je predviđen odnos premija i štete. Ukoliko šteta prevazilazi premiju, stvaraju se uslovi za povećanje premije, kako se ne bi ugrozio rad osiguravajućih društava", objašnjavaMilomir Milivojević, izvršni direktor „Takovo osiguranja".

On ističe kako su osiguravajuća društva najpre insistirala da osiguranje poskupi 20 odsto. „Međutim, ipak smo se sa Narodnom bankom Srbije dogovorili da to za sada bude 10 procenata, a nakon devetomesečnog perioda bismo videli da li se stvari popravljaju. Tada bismo odlučili da li je neophodno da pravimo novu korekciju", dodaje on.

Milivojević kaže da ceo tarifni sistem, inače, ima takozvani bonus i malus, pri čemu oni koji nemaju prekršaje mogu da ostvare popust, odnosno bonus do 30 procenata, dok malus predstavlja kaznu za jedan ili više prekršaja, pa se predviđa povećanje premije.

On, međutim, očekuje da se primenom novog zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju to promeni i da oni koji prave manje prekršaja plaćaju manje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.