Astra: I dalje blage kazne za trgovce ljudima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2015, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Astra: I dalje blage kazne za trgovce ljudima

Kaznena politika prema izvršiocima krivičnih dela trgovine ljudima je i dalje blaga uprkos izvesnom poboljšanju u odnosu na raniji period, ali se u praksi i dalje izriču niske kazne zatvora, ocenjeno je u analizi organizacije za zaštitu žrtava trgovine ljudima Astra.

U analizi položaja žrtava trgovine ljudima u sudskom postupku za 2014. godinu, navodi se da se prosečna visina kazni za krivično delo trgovina ljudima ne razlikuje značajno u odnosu na 2013. godinu i kreće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se u trajanju od oko četiri godine.

Kako se navodi u analizi dostavljenoj medijima, na to ukazuje i podatak da je procenat izrečenih kazni zatvora preko pet godina u 2014. godini skoro dvostruko smanjen u odnosu na prošlu godinu, kao i da se kazne u rasponu od dve do pet godina izriču češće nego u prethodnoj godini.

Struktura počinilaca je skoro nepromenjena, pa tako i dalje polovinu okrivljenih čine prethodno osuđivana lica.

Analiza presuda za 2014. godinu pokazuje da se kao olakšavajuće okolnosti pri odmeravanju kazne i dalje najčešće uzimaju u obzir okolnosti koje se tiču ličnih prilika učinioca, kao što su porodični život i maloletna deca.

U svim analiziranim prvostepenim sudskim odlukama, činjenica da okrivljeni imaju decu korišćena je kao olakšavajuća okolnost, čak i u slučaju kada je okrivljeni krivično delo izvršio prema svom detetu ili detetu koje je član šire porodice ili prema drugom maloletnom licu.

Okolnosti koje zakon propisuje kao što su jačina ugroženog dobra, okolnosti, držanje nakon izvršenog dela a posebno odnos prema žrtvi u analiziranim presudama od strane prvostepenih i drugostepenih sudova nisu cenjene na adekvatan način, što ukazuje na nerazumevanje samog krivičnog dela trgovina ljudima i položaj žrtava ovog krivičnog dela, navodi se u analizi.

Zbog toga je zaključeno da ovogodišnja analiza ne ukazuje na značajan pomak niti promene u pristupu zaštiti interesa i prava žrtava u sudskim postupcima, kao i da se ostvarivanje prava žrtava u obimu koji garantuju ratifikovani međunarodni dokumenti i dalje se ne ostvaruje u praksi, posebno u oblasti sigurnosti i zaštite žrtve, saslušanja žrtve u sudskom postupku i naročito prava na kompenzaciju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.