Arsić:Ne vezivati kurs za inflaciju

Izvor: B92, 19.Jun.2010, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arsić:Ne vezivati kurs za inflaciju

Beograd -- Predlog privrednika da se kurs veže za za kretanje inflacije je prilično problematičan, kaže ekonomski savetnik premijera Srbije Milojko Arsić.

Arsić ocenjuje da posle određenog vremena kurs više ne bi mogao da se kontroliše.

"Kurs bi se kretao kao inflacija, što znači da je takozvani realni kurs nepromenjen. Osnovni problem sa takvom politikom kursa sastoji se u tome što ravnotežni ili održivi devizni kurs ne zavisi samo od inflacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nego zavisi i od velikog broja drugih faktora", objasnio je Arsić

Održiv devizni kurs zavisi i od spoljno-trgovinskog bilansa zemlja i od odnosa produktivnosti privrede Srbije i produktivnosti drugih zemalja ili korelacije kamatnih stopa u Srbiji i kamatnih stopa u svetu, objasnio je Arsić.

"Ako je kurs uskladjen samo sa kretanjem cena, a nije uskladjen sa kretanjem ostalih parametara, onda stvarni kurs može da značajno odstupa od ravnotežnog nivoa i u takvoj situaciji po pravilu nakon odredjenog vremena dolazi do kraha deviznog kursa", upozorio je Arsić.

Arsić smatra da ne bi bilo dobro za Srbiju, niti je to uobičajeno u svetu, da stabilnost kursa cena i smanjenje nezaposlenosti budu podjednako važni ciljevi za monetarnu politiku.

Za Narodnu banku Srbije (NBS) treba da bude prvi i nesporni cilj održavanje stabilnosti cena, stabilnost kursa treba da bude u funkciji ostvarivanja tog cilja centralne banke, a što se tiče borbe protiv nezaposlenosti, to je prvenstveneni zadatak Vlade Srbije, kazao je Arsić.

Uloga NBS je tu relativno mala i ona se praktično svodi samo na povećanje likvidnosti pirivrede, u situaciji kada je stopa rasta privrede ispod takozvanog prirodnog ili ravnotežnog nivoa, objasnio je člen Ekonomskog saveta predsednika Vlade Srbije.

Komentarišući predlog grupe privrednika i ekonomista, u kojem su oni zatražili ne samo stabilan, nego i predvidljiv kurs dinara, Arsić je ocenio da to nije dobar predlog, odnosno, za privrednike to ne bi bio dobar način zaštite od deviznog rizika.

Arsić je napomenuo da se u NBS upravo radi na razvoju terminskog tržišta hartija od vrednosti i drugih instrumenata, da bi se privrednici zaštili od promene kursa u budućnosti.

U odgovoru na pitanje koliko su pomenuti predlozi u skladu sa budućom strategijom razvoja Srbije, koju vlada priprema, Arsić je rekao da ima odredjenih sličnosti, kao što je identična ocena i vlade i grupe privrednika i ekonomista da je postojeći model razvoja neodrživ, da u budućnosti privreda Srbije treba da se zasniva pre svega na izvozu, a ne na domaćoj potrošnji, kao i da u strukturi izvora sredstava za investicije treba da bude značajnije učešće domaće štednje.

Razlike u stavovima postoje oko nacina vodjenja monetarne politike, odnosno, politike kursa, kazao je Arsić.

Komentarišući zalaganje predstavnika Poslovnog kluba "Privrednik", Udruženja korporativnih direktora i SES-a, da država obezbedi jeftiniji kapital za poslovanje privrede, osnivanjem fonda ili banke za razvoj, Arsić je potvrdio da vlada radi na tome, razmatra se mogućnost i prave se planovi za osnivanje razvojne banke.

"To je nešto što postoji u velikom broju zemalja i to treba da doprinese ostvarivanjz efikasnije državne intervencije u privredi", zaključio je Arsić.

Pomenute asocijacije privrednika i ekonomista uputili su 9. juna istovetna pisma sa predlozima predsedniku i premijeru Srbije, Borisu Tadiću i Mirku Cvetkoviću, kao i predsedniku Saveta Narodne banke Srbije Dejanu Šoškiću.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.