Arselor Mital se širi na Kinu

Izvor: B92, 05.Maj.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Arselor Mital" se širi na Kinu

London -- Luksemburško-indijska kompanija "Arselor Mital", najveći proizvođač čelika u svetu, razmatra preuzimanje oko 25 odsto kineske firme "Angang stil".

Lakšmi Mital nastoji da se probije na rastuće kinesko tržište

Prema pisanju medija, indijski milijarder i izvršni direktor "Arselor-Mitala" Lakšmi Mital je sastanku sa predsednikom kineske firme Džangom Siaogangom pre dva meseca predložio kupovinu blizu 25 odsto akcija "Anganga".

Mada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << finansijski detalji eventuanog sporazuma nisu pominjani, njegova vrednost bi mogla da iznosi najmanje pet milijardi dolara, na osnovu sadašnje tržišne vrednosti "Anganga".

Džang je odbio Mitalov predlog, ali je rekao da bi bio zainteresovan da dozvoli udeo "Arselor-Mitala" od jednog do dva procenta u njegovoj kompaniji. On je rekao da dve kompanije mogu da rade zajedno, da imaju slične ideje i dodao da bi eventualno mogle da imaju podjednak udeo u samostalnoj zajedničkoj kompaniji za proizvodnju čelika.

Kompanija "Angang", koja je registrovana na berzi akcija u Hongkongu, većim delom je u državnom vlasništvu. Prošle godine je proizvela 16 miliona tona čelika, po čemu je druga posle lidera na domaćem tržištu "Baostila".

"Arselor-Mital", koji već dugo pokušava da povećao prisustvo u kineskoj industriji čelika, najveći je svetski proizvođač tog metala. Kompanija je u decembru objavila sporazum o preuzimanju 73,13 odsto akcija privatne kompanije "Čajna orijental" za oko milijardu dolara, koji još čeka odobrenje kineske vlade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.