Arapi zagrizli, Rusi prave novog igrača na nebu

Izvor: B92, 13.Nov.2017, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arapi zagrizli, Rusi prave novog igrača na nebu

Bliski istok traži od Rusije učešće kako bi zajednički napravili novi putnički avion.

Rusija i UAE planiraju zajednički razvoj civilnog aviovna baziranog na ruskom mlaznjaku MC-21, rekao je izvršni direktor kompanije Rostek Sergej Čemezov.

"Oni žele da zajedno kreiramo veliki transportni avion, kao i putnički avion na osnovu MC-21.400. Imaju mnogo želja“, rekao je Čemzov novinarima na marginama aerosamita u Dubaiju.

Prema njegovim rečima, dve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemlje će uskoro formirati radnu grupu koja bi radila na razvoju novog aviona.

UAE je dom dve najveće avio-kompanije na svetu, Emirejts i Etihada, kao i nekoliko manjih.

Ruski zamenik premijera Dmitrij Rogozin rekao je da Rusija razvija specijalnu verziju MC-21 za tržište Bliskog istoka.

Avion MC-21 je dvomotorni putnički avion kratkog i srednjeg dometa. Proizvela ga je kompanija Irkut, deo državne Ujedinjene avio-proizvodne korporacije.

Za razliku od starih sovjetskih letelica, novi avion je sagrađen od kompozitnih materijala koji pomažu da se smanji težina i pojača njegova komercijalna efikasnost. U njega će biti ugrađeni novi motori ruske proizvodnje koji se sada prave.

Ruski nacionalni avio-prevoznik Aeroflot i druge ruske avio-kompanije počele su sve više da se oslanjaju na Boingove i Erbasove avione, ali je vlada kao glavni prioritet proglasila oživljavanje domaće avio-industrije.

„Za nas su UAE važna zemlja, razvijamo odnose s njima, kao i sa Saudijskom Arabijom. Do sada, postojala je neka vrsta američkog monopola, ali mi sada počinjemo da menjamo tu situaciju“, rekao je Rogozin.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Arapi traže od Rusije da zajednički prave putnički avion

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Nov.2017

Bliski Istok traži od Rusije učešće kako bi zajednički napravili novi putnički avion...Rusija i UAE planiraju zajednički razvoj civilnog aviovna baziranog na ruskom mlaznjaku MC-21, rekao je izvršni direktor kompanije Rostek Sergej Čemezov..."Oni žele da zajedno kreiramo veliki transportni...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.