Aranžman sa MMF - ministarka je za

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aranžman sa MMF - ministarka je za

BEOGRAD - Srpska ministarka finansija Dijana Dragutinović ocenila je da bi za Srbiju bilo dobro da što pre sklopi novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

"Ne da nemam ništa protiv, već bih iz više razloga bila veoma srećna da se to desi. Ja sam za neku vrstu programa sa MMF-om i to što pre to bolje", rekla je ona u intervjuu beogradskom "Ekonomist magazinu", koji izlazi u ponedeljak 21. jula.

Ne tako loš budžet >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Dragutinovićeva je istakla da bi pozitivna ocena MMF-a srpskoj ekonomskoj politici sigurno pomogla Srbiji da brže dobije status kandidata za prijem u Evropsku uniju (EU). "Bez obzira što se ne slažem uvek sa preporukama MMF-a, on vas tera da vodite odgovornu fiskalnu politiku, što može da utiče na povećanje rejtinga zemlje, a to znači niže troškove finansiranja, rekla je ministarka finansija Srbija.

Dragutinovićeva je ocenila da budžet Srbije za 2008. i nije toliko loš, jer je predviđeni deficit od 1,5 do 1,6 odsto bruto domaćeg prodizvoda (BDP) u granicama koje podrazumeva odgovorna fiskalna politika.

Problem je, kako je istakla, što iza ideje o rebalansu verovatno stoji pogoršanje budžeta, ali je dodala da će se truditi da deficit ne bude veći od dva do 2,5 odsto BDP-a. "Neće, dakle, biti zaduživanja države za pokriće tekućih rashoda. Samo zaduživanje nije sporno, ali isključivo za finansiranje kapitalnih izdataka", rekla je ministarka finasija.

A penzije - selektivno

Na pitanje da li će dozvoliti da u 2009. prosečna penzija poraste na 70 odsto prosečne plate Dragutinovićeva je rekla da ne može da podrži ono što ne postoji nigde.

"Najveće učešće izdataka za penzije u BDP je 14, a kod nas je već skoro 15 odsto. Najviši odnos plata i penzija je 60 odsto. Ne kažem da ne može ništa da se uradi, samo treba dobro odmeriti i ne praviti greške koje mogu skupo da nas koštaju", rekla je ona.

Dragutinovićeva je navela da je pre pristalica selektivnog pristupa - pažljivog odmeravanja najnižih i najviših penzija, što uključuje možda i njihovu različitu dinamiku rasta, dodajući da misli da još ima prostora za pregovore.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarka finansija Srbije za aranžman sa MMF-om

Izvor: Poslovna žena, 18.Jul.2008

Srpska ministarka finansija Dijana Dragutinović ocenila je da bi za Srbiju bilo dobro da što pre sklopi novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF)."Ne da nemam ništa protiv, već bih iz više razloga bila veoma srećna da se to desi. Ja sam za neku vrstu programa sa MMF-om i to što ..

Nastavak na Poslovna žena...

Aranžman sa MMF

Izvor: Kurir, 19.Jul.2008, 08:37

BEOGRAD - Srpska ministarka finansija Diana Dragutinović ocenila je da bi za Srbiju bilo dobro da što pre sklopi novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). - Ne da nemam ništa protiv, već bih iz više razloga bila veoma srećna da se to desi. Ja sam za neku vrstu programa s MMF i to...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.