Izvor: B92, 15.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anan: I dalje neophodna međunarodna pomoć

Njujork -- Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan smatra da je humanitarna situacija u Jugoslaviji poboljšana, ali da bez pomoći međunarodne zajednice vlada u Beogradu neće biti u mogućnosti da završi reforme koje treba da obezbede primenu zakona i zaštitu ljudskih prava, pre svega nealbanske manjine na Kosovu. U izveštaju Generalnoj skupštini UN, Anan je istakao da Jugoslavija ulaže velike napore na stabilizovanju opšte situacije u zemlji i regiji, ali da se nalazi u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ekonomskim teškoćama i da izdržava više od 600.000 izbeglica i raseljenih lica sa Kosova i država nastalih na teritoriji SFRJ. Anan je naveo da je jugoslovenski bruto-društveni proizvod među najnižima u Evropi, da svaki treći stanovnik živi ispod granice siromaštva, da će ovogodišnja inflacija iznositi više od 20 odsto i da će samo u Srbiji do kraja godine posao izgubiti između 50.000 i 60.000 ljudi, tako da će ukupan broj nezaposlenih premašiti 850.000. Anan ocenjuje da reforme vlade u Beogradu donose dobre rezultate, naročito u oblasti zaštite manjinskih prava, ali da se negativno odražavaju na najosetljivije segmente društva, izazivaju porast nezaposlenosti i vrše pritisak na fondove za socijalnu pomoć. Zbog toga je, kako se navodi u izvještaju, nužno uskladiti potrebu daljeg razvoja SRJ s potrebama rešavanja položaja izbeglica, raseljenih lica i najsiromašnijih, "kojima je dalja pomoć međunarodne zajednice neophodna".

Izveštaj ukazuje da se opšte stanje na Kosovu poboljšalo nakon odlaska sa vlasti Slobodana Miloševića, ali da međunarodna zajednica mora da obezbedi značajnu pomoć kako bi bila pojačana bezbednost stanovništva i izgradjene nacionalne institucije za sprovođenje pravde i zaštitu ljudskih prava, u prvom redu manjina, dece i žena. Anan upozorava da sužena sloboda kretanja otežava povratak manjina i normalizaciju života na Kosovu i da se tom pitanju i rasvetljavanju sudbine nestalih mora posvetiti posebna pažnja. Za rešenje tih problema neophodna je politička volja i odlučnost nove pokrajinske vlasti, od koje se očekuje i traži da podrži multietničko društvo, pomirenje albanske većine s manjinskim narodima i povratak etničkih manjina njihovim kućama na Kosmetu. Anan je apelovao na strane donatore da finansijski pomognu agencije UN da "izvrše svoje kratkoročne i srednjeročne zadatke", u prvom redu da olakšaju položaj onih slojeva koji su pogođeni reformama i programima obnove.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.