Analitičari: Rast BDP-a u zadnjem kvartalu 2017. usporio na 2,7%

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Feb.2018, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analitičari: Rast BDP-a u zadnjem kvartalu 2017. usporio na 2,7%

ZAGREB - Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u srijedu prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u posljednjem tromjesečju prošle godine, a većina makroekonomista očekuje usporavanje rasta ispod 3 posto na godišnjoj razini.

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je gospodarstvo u proteklom kvartalu poraslo za 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

Njihove procjene rasta kreću se u širokom >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << rasponu od 2,1 do 3,2 posto.

Bit će to već 14. tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali sporije nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 3,3 posto na godišnjoj razini.

Usporavanje rasta posljedica je, smatraju makroekonomisti, usporavanja rasta osobne potrošnje i izvoza, kao i stagnacije industrijske proizvodnje.

Usporen rast potrošnje

Makroekonomisti u anketi Hine navode da rast gospodarstva i dalje najviše podržava jačanje osobne potrošnje, najveće sastavnice BDP-a.

Na jačanje osobne potrošnje ukazuje rast prometa u trgovini na malo na godišnjoj razini već 40 mjeseci zaredom, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

No, u posljednjem lanjskom tromjesečju "realni rast trgovine na malo usporio je na 3,4 posto godišnje u odnosu na 5,5 posto u prethodnom kvartalu, što upućuje na usporavanje rasta privatne potrošnje u tom razdoblju", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Premda je u posljednjem lanjskom tromjesečju oslabio utjecaj turizma, potrošnja i dalje raste zahvaljujući poreznim promjenama koje su dovele do rasta plaća.

Prema podacima DZS-a prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama iznosila je u prosincu 5.973 kune, što je na godišnjoj razini nominalno više za 2,3 posto ili 135 kuna.

S druge strane, na usporavanje rasta maloprodaje u posljednjim lanjskim mjesecima znatan utjecaj imalo je odgađanja kupovine automobila na 2018. zbog najavljenog smanjenja trošarina, navodi se u anketi.

Nastavljen rast izvoza

Pozitivno je na gospodarstvo lani utjecao i rast izvoza, što se ponajviše zahvaljuje rastu gospodarstva Europske unije, najvećeg hrvatskog vanjskotrgovinskog partnera. No, u posljednjem lanjskom kvartalu rastu izvoza roba ponešto je usporio.

"Izvoz roba porastao je u četvrtom lanjskom tromjesečju za 7,4 posto na godišnjoj razini, dok je u četvrtom kvartalu 2016. rast iznosio 12,6 posto", navodi jedan od makroekonomista.

Izvoz roba podržavao je rast BDP-a u cijeloj prošloj godini, u kojoj je porastao za 12 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 103,9 milijardi kuna.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rast BDP-a na kraju 2017. usporio na 2%, ispod očekivanja

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Feb.2018

ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u četvrtom tromjesečju prošle godine za 2 posto na godišnjoj razini, što je znatno sporije nego u prethodnom kvartalu i manje nego što se očekivalo...Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je gospodarstvo...

Nastavak na SEEbiz.eu...

HUP: Stope rasta nedovoljne, reforme neodgodive

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Feb.2018

ZAGREB - U Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) ocjenjuju kako je usporavanje rasta BDP-a u četvrtom kvartalu prošle godine očekivano, te da su aktualne stope nedovoljne i ukazuju na neodgodivost strukturnih reformi..."Kao što smo prethodno isticali, stope rasta usporavaju i nedovoljne su da njima...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.