Analitičari Raiffeisena iznenađeni odlukom NBS

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Jul.2016, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analitičari Raiffeisena iznenađeni odlukom NBS

BEOGRAD - Analitičari Raiffeisen banke ocenili su iznenađujućom odlukom Narodne banke Srbije da snizi referentnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena, na četiri odsto.

Izvršni odbor NBS snizio je danas referentnu kamatnu stopu na četiri procenta, ali i oborio koridor kamatnih stopa u odnosu na referentnu kamatnu stopu sa plus/minus 1,75 odsto na plus/minus 1,5 odsto.

“Smatramo da ova odluka nije sasvim na liniji prethodnih signala, s obzirom na to da je na poslednja >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << četiri sastanka Izvršnog odbora referentna kamatna stopa bila netaknuta, što je bazirano na povećanju spoljnih rizika i očekivanjima da će inflacija u drugom kvartalu rasti, mada neće ući u ciljani koridor”, navode analitičari Raiffeisen  banke.

Tržište je, kako dodaju, takođe iznenađeno ovm odlukom, s obzirom na to da je 20 od 24 analitičara u Bloombergovoj anketi očekivalo da će referentna kamatna stopa ostati ista, s obzorom na neizvesnosti koje je doneo Bregzit, činjenice da nova vlada još nije formirana, kao i zbog kolebljivih reformi javnih preduzeća.

Čini se da je NBS bila ohrabrena pozitivnom ocenom revizije MMF-a, nedavnim rastom rejtinga zemlje kod agencije Fitch, kao i činjenicom da je druga rejting agencija, S&P, potvrdila izglede kao stabilne, navodi se u saopštenju.

Analitičari navode da su ipak očekivali veću suzdržanost NBS s obzirom na to da vlada još nije formirana, da je restrukturiranje javnih preduzeća još uvek na dugom štapu, kao i na nesigurnosti izazvane Bregzitom.

Ocenjuju da je ovo poslednje smanjenje referentne kamatne stope NBS u ovoj godini.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.