Amerikanci zapretili Kini

Izvor: B92, 17.Avg.2023, 12:43

Amerikanci "zapretili" Kini

Fič rejtings je najavio da bi mogao da preispita kineski državni kreditni rejting A+, pojačavajući rastući pesimizam prema finansijskim tržištima u toj zemlji.

"Ako Kina dodatno podrži svoju ekonomiju, mogli bismo ponovno da razmislimo jer je obim duga i BDP-a malo prevelik za rejting A", rekao je Džejms Mekormak iz Fiča za Blumberg TV i dodao: "Ne bih rekao da to očekujemo, nedavni dokazi ne upućuju na to, ali povećanje duga u korporativnom i bankarskom sektoru moglo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi da postane odgovornost vlade".

Kineski stabilni rejting A+ jedan je od Fičovih najdugovečnijih i traje još od 2007. godine, prema Mekormaku: "Činioci koji bi to mogli da promene su neke vrste povećanja potencijalnih obveza u drugim sektorima".

Mekormakovi komentari dolaze nakon što je Fič početkom avgusta snizio kreditni rejting SAD-a, što je odjeknulo na svetskim tržištima. To je ponovno pokrenulo razgovor o fiskalnoj putanji američke vlade i njenom uticaju na državne obveznice, prenosi Indeks.

Što se tiče Kine, globalni ulagači ubrzano gube strpljenje zbog krhkog oporavka zemlje, a nedavni ekonomski podaci od maloprodaje do cena kuća razočaravaju. Da stvar bude još gora, jedna od najvećih građevinskih kompanija u zemlji u opasnosti je od neispunjenja obaveza, a drugi finansijski konglomerat nije platio svoje obaveze u roku, što podstiče strahove od moguće zaraze.

U toku je strukturna promena na kineskom tržištu nekretnina, smatra Mekormak.

Velika kratkoročna gotovinska injekcija u kineski finansijski sistem u sredu i smanjenje kamatnih stopa centralne banke u utorak nisu uspeli da vrate optimizam. Juan pada prema najslabijem nivou u 16 godina u odnosu na dolar, a MSCI kineski indeks deonica mogao bi da izbriše dobitke zabeležene od ključnog sastanka krajem jula.

Njujorška banka Morgan Stenli snizila je procenu godišnjeg ekonomskog rasta Kine na 4,7 odsto sa 5,0 odsto.

Kako prenosi Rojters, Morgan Stenli je trenutno poslednja u nizu uglednih finansijskih institucija koja je korigovala naniže prognozu rasta kineskog BDP zbog niza razočaravajućih ekonomskih podataka iz ove zemlje.

Razlog za zabrinutost je i trenutno stanje na kineskom tržištu nekretnina.

Morgan Stenli prognozira i da će kineska ekonomija rasti sporije i u 2024. godini, za 4,2 odsto, dok je ranije predviđala veći rast, 4,5 odsto.

Banka Džej Pi Morgan je ranije ove nedelje smanjila prognozu rasta kineskog BDP-a za ovu godinu, na 4,8 odsto sa 5,0 odsto.

Cilj Pekinga je ekonomski rast od 5,0 odsto u 2023. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.