Amerikanci već šiju uniforme za radnike Železare

Izvor: Večernje novosti, 03.Dec.2014, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci već šiju uniforme za radnike ''Železare''

U JEDINOJ srpskoj čeličani s nestrpljenjem iščekuju novog investitora i ubeđeni su da će to biti kompanija „Esmark“. Da je ova firma najdalje otišla u pregovorima sa Vladom Srbije, potvrđuje i informacija iz Železare Smederevo da se već šiju odela za radnike sa logom američke firme. Tender za „Železaru“ biće raspisan do kraja ove ili naredne sedmice, a privatizacija srpske čeličane trebalo bi da se okonča do kraja januara naredne godine. Na javni poziv Agencije za privatizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << pristiglo je čak devet pisama o zainteresovanosti, ali će se tek nakon okončanja tendera znati ko je od potencijalnih investitora imao najozbiljnije namere. Kako „Novosti“ nezvanično saznaju, ponuda američkog „Esmarka“ je u najužem krugu i ova kompanija će sigurno otkupiti konkursnu dokumentaciju i ući u trku za „Železaru“. Osim ove kompanije, pismo o namerama su poslale po dve ruske i švajcarske firme i po jedna iz Bangladeša, Luksemburga, Poljske i Velike Britanije. Članovi Vlade Srbije i Radne grupe će narednih dana, na osnovu ponuda iz pisama o zainteresovanosti, odlučiti o modelu privatizacije. Do sada je najčešće pominjano strateško partnerstvo.VODEĆI PRERAĐIVAČI „ESMARK stil grupa“ je privatna kompanija, jedna od vodećih prerađivača i distributera ravno valjanog čelika i treći po veličini proizvođač čeličnih ploča u SAD. Osnovana je 2003. godine i poseduje više postrojenja za preradu čelika. - Na poziv Agencije za privatizaciju zvanično je stiglo devet pisama o zainteresovanosti - potvrdio nam je Bojan Bojković, izvršni direktor za finansije u fabrici i član Radne grupe Vlade Srbije za privatizaciju „Železare Smederevo“. - Ne mogu da kažem koje su kompanije uputile pisma niti šta nude jer je reč o poslovnoj tajni. Bojković ističe da broj pristiglih ponuda pokazuje ozbiljnost države u ovom poslu, i navodi da je postupak privatizacije transparentan, i u skladu sa zakonom, evropskim standardima i normama. Iako se ne zna šta stoji u pismu o zainteresovanosti holandske „Esmark Europe B.V.“, prema izjavama čelnika ove kompanije u Americi, plan je da se naredne godine u fabriku uloži 28 miliona dolara. Investicije u naredne tri godine bile bi na nivou od 150 miliona dolara, a oko 250 miliona trebalo bi da bude uloženo u kapital za rad. „Esmark“ ne planira otpuštanje radnika, ali ima nameru da pokrene proizvodnju i na drugoj visokoj peći, i u perspektivi dostigne maksimalne kapacitete i godišnju proizvodnju od 2,2 miliona tona. Nije, međutim, poznato kakav udeo i obaveze bi na sebe preuzela država u ovom aranžmanu, ukoliko do njega dođe. „Železara Smederevo“ u vlasništvu je države od početka 2012. kada je za dolar otkupljena od „Ju-Es stila“. Mesečno se za održavanje proizvodnje izdavaja oko 10 miliona evra.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Amerikanci šiju odela za Železaru

Izvor: B92, 03.Dec.2014

U jedinojsrpskoj čeličani s nestrpljenjem iščekuju novog investitora i ubeđeni su da će to biti kompanija "Esmark“...Da je ova firma najdalje otišla u pregovorima sa Vladom Srbije, potvrđuje i informacija iz Železare Smederevo da se već šiju odela za radnike sa logom američke firme...Tender...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.