Amerikanci štede, manje se voze

Izvor: B92, 26.Maj.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci štede, manje se voze

Vašington -- Vozači u SAD, gde je cena benzina na rekordnom nivou, u martu su smanjili korišćenje svojih vozila u proseku 4,3 odsto, što je najveći dosad zabeležen mesečni pad.

Cena benzina u SAD je, prema podacima Američkog auto-moto saveza, ove sedmice uvećana na rekordnih 3,88 dolara po galonu, ili dolar za litar, dok je pre dva meseca galon bio jeftiniji, u proseku, oko pola dolara.

Pad pređene kilometraže u drumskom saobraćaju u martu prvi je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 1979. godine, kada je Iran obustavio izvoz nafte, navela je Federalna uprava za drumski saobraćaj.

Osetno smanjenje obima kilometraže zabeleženo u martu, od 11 milijardi milja (oko 17,6 milijardi kilometara) pojačava bojazan ekonomista da će visoke cene goriva i pojeftinjenje kuća umanjiti potrošnju domaćinstava u SAD, koja obuhvata oko 70 odsto američke ekonomije, prenela je agencija Blumberg.

Vozači nastoje da uštede tako što manje voze, ali je činjenica da oni ne mogu u tolikoj meri smanjiti pređenu kilometrazu da bi nadoknadili visoke cene goriva, ističu ekonomisti.

"Oni će kupovati manje benzina, ali to znači da će isto tako manje kupovati i sve ostalo", kažu analitičari.

Uprava za drumski saobraćaj koristi kablove preko autoputeva za merenje broja pređenih milja, prateći sve vrste motornih vozila ne praveći razliku između putničkog i teretnog saobraćaja, objasnio je portparol te državne institucije Dag Hekoks.

Najveći pad pređene kilometraže od 6,1 odsto u martu je zabeležen u Teksasu i sedam drugih južnih država u regionu Meksičkog zaliva, dok je u Kaliforniji i još 12 federalnih jednica, koje se nalaze na zapadu SAD, to smanjenje bilo najmanje - 2,2 procenta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.