Amerika sada ima još više milijardera

Izvor: B92, 01.Sep.2023, 21:55

Amerika sada ima još više milijardera

Broj milijardera u SAD porastao je za 5 odsto u odnosu na prošlu godinu, i to sa 720 super bogatih pojedinaca na 775.

Najbogatiji od bogatih koncentrisani su u državama poput Teksasa, Kalifornije i Njujorka, ali u svakoj državi je skoro po jedan milijarder.

Prema Forbsu, samo četiri države su dom za 61 odsto milijardera u zemlji: Kalifornija (179), Njujork (130), Florida (92) i Teksas (73).

Mnogi milijarderi u SAD su izuzetno poznati, kao što su Lari >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pejdž iz Kalifornije, Majkl Blumberg iz Njujorka ili Džef Bezos iz države Vašington.

Zanimljivo je da Bil Gejts ne zauzima prvo mesto kao najbogatiji milijarder u Vašingtonu jer Bezos ima veću neto vrednost — 149 milijardi dolara u odnosu na Gejtsovih 104 milijarde dolara — iako žive u potpuno istom gradu Medina, Vašington.

Skoro svaka država je dom najmanje jednog milijardera, neki daleko bogatiji od drugih, poput Vorena Bafeta iz Nebraske (117 milijardi dolara), u poređenju sa Džimijem Rejnom iz Alabame (1,2 milijarde dolara).

Neke nove države, koje su ove godine stekle milijardere, uključuju Alabama, Nju Hempšir i Vermont.

Broj milijardera na globalnom nivou prati drugačiji trend od onog u SAD, opadajući iz godine u godinu, a sveukupno bogatstvo milijardera se smanjilo za 500 milijardi dolara.

SAD je dom za skoro 30 odsto svih svetskih milijardera i dok je nekolicina poput Sama Bankmana-Frida i Kanjea Vesta izgubila status milijardera ove godine, mnogi nastavljaju da se bogate. Pored Rona Korija, prvog milijardera u Novom Meksiku, još osam osoba na američkoj listi steklo je status milijardera u poslednje četiri godine.

Finansije i investicije, hrana i piće, moda i maloprodaja i tehnologija su glavni izvori bogatstva američkih milijardera, pri čemu skoro 50% njih svoje bogatstvo stiče u ovim specifičnim industrijama, navodi Visual Capitalist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.