Američki privredni rast 2,2 odsto

Izvor: B92, Beta, 23.Dec.2009, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki privredni rast 2,2 odsto

Vašington -- SAD su u trećem kvartalu ubeležile ekonomski rast od 2,2 odsto i analitičari kažu da je oporavak slabiji nego što se očekivalo.

Analitičari dodaju da sve ukazuje da će na kraju godine ekonomija SAD ipak biti na "čvrstim nogama". Novi podaci ministarstva trgovine pokazuju da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) SAD tokom tri meseca između jula i septembra bio manji od 2,8 odsto očekivanih pre samo mesec dana.

Privredni rast je slabiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od prognoziranog zbog manjeg rasta potrošnje, slabijih građevinskih aktivnosti, manjeg od očekivanog rasta ulaganja u opremu i softver, kao i bržeg smanjenja zaliha, navodi se u danas objavljenom izveštaju ministarstva trgovine.

Ipak, američka ekonomija se u trećem tromesečju vratila rastu nakon rekordna četiri uzastopna kvartala pada. To je znak da je najdublja i najduža recesija od tridesetih godina 20. veka završena i da je najveća svetska ekonomija ušla u novu fazu krhkog oporavka.

Američki BDP u prvom kvartalu ove godine pao je 6,4 odsto, najviše za 27 godina, u drugom je recesija usporila i pad je bio samo 0,7 odsto, a u trećem se ekonomija vratila u plus.

Za poslednji ovogodišnji kvartal većina analitičara prognozira rast BDP od gotovo četiri odsto. Ukoliko budu u pravu, biće to najveći kvartalni rast od prvog tromesečja 2006, kada je rast bio 5,4 odsto. Međutim, čak ni tako visok rast neće biti dovoljan da brzo spusti stopu nezaposlenosti koja je sada deset odsto.

Očekuje se da velika nezaposlenost i kruta kreditna politika, i za potrošače i za biznis, i dalje sputavaju ekonomski rast i brojni analitičari za prvi kvartal 2010. prognoziraju sporiji rast BDP, od oko dva ili tri procenta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.