Američki gigant Exide zainteresovan za somborski FAS

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Nov.2017, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki gigant Exide zainteresovan za somborski FAS

SOMBOR - Jedan od najvećih svetskih proizvođača akumulatora i baterija za električna vozila, američki Exide, zainteresovan je za kupovinu Fabrike akumulatora Sombor (FAS), saznaje portal SOinfo.

Predstavnik Exidea demantovao je za taj portal navode stečajnog upravnika FAS-a Predraga Ljubovića, koji je ranije izjavio da se niko od ostalih subjekata koji su otkupili dokumentaciju, nije javljao, odnosno pokazao zainteresovanost da se uključi u proces preuzimanja vlasništva >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << nad imovinom FAS-a.

Nedavno je švajcarska firma "Batagon" dala šestu ponudu za preuzimanje FAS-a i podigla iznos na 7,35 miliona evra.

"Batagon" je na javnom nadmetanju za kupovinu imovine FAS najpre ponudio 3,5 miliona evra, da bi potom ponude "popraviljali" pet puta.

Kako piše somborski portal, stecajni upravnik Predrag Ljubović je još 10. novembra zvanično obavešten o nameri "Eksajda" da se uključi u pregovore za kupovinu imovine fabrike akumulatora iz Sombora.

Kako navodi portal, Exide namerava da uloži ozbiljna sredstva u remont proizvodnih pogona Fabrike akumulatora Sombor, i kako navode, ostvari maksimalnu bezbednost radnika i uradi neophodne ekološke zahvate u fabričkom krugu.

Na sajtu američke kompanije piše da pored osnovnog programa za sve tipove vozila, proizvode i baterije za brodove, radne mašine, industriju i obnovljive izvore energije, pa čak i podmornice američke mornarice.

Kompanija je osnovana 1888. godine, posluje na svim kontinentima u više od 80 zemalja i zapošljava više od 10.000 radnika.

Procenjena vrednost nekadašnjeg somborskog giganta, proizvođača akumulatora je 24,57 miliona evra.

Fabrika u kojoj su se proizvodili akumulatori "Black horse" prodaje se kao pravno lice što znaci da kupac nasleduje sva prava koja ima Fabrika akumulatora, ali bez ikakvih tereta i obaveza.

Novac na ime neisplaćenih zarada čeka više od 800 bivših radnika fabrike, a njihova potraživanja iznose oko 400 miliona dinara.

Fabrika akumulatora je prazna sedam meseci, kada je iz nje izašao i poslednji zakupac.

Stečaj u Fabrici akumulatora otvoren je pre dve i po godine, kada su počeli problemi u Koncernu "Farmakom MB" čiji je deo bila i somborska fabrika.

Najveći poverioci su Svetska banka, Komercijalna banka, Halkbank i jedan investicioni fond i njima pripada 80 odsto vrednosti fabrike.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.