Američki dolar na nizbrdici

Izvor: B92, 02.Okt.2013, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki dolar na nizbrdici

Prva finansijska blokada američke vlade u poslednjih 17 godina juče je osetno oborila vrednost američkog dolara prema vodećim valutama, javljaju agencije.

Dolar se prema švajcarskom franku spustio na najnižu vrednost u poslednjih 19 meseci, dok je evro na berzama istovremeno postigao najvišu cenu od februara (1,3589).

Na berzama ipak nema panike, jer su se međunarodna finansijska tržišta već danima spremala za ovaj mogući rasplet glasanja u američkom kongresu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukoliko blokada potraje duže od nekoliko dana, raspoloženje na berzama moglo bi se promeniti, posebno ako trgovci počnu ozbiljnije da povezuju ovu blokadu sa predstojećim izjašnjavanjem o dozvoljenoj visini zaduživanja SAD, ističu u londonskom Sitiju.

Finansijska blokada vlade SAD i sve ubedljiviji rast obima industrijske proizvodnje u istočnoj i centralnoj Evropi podstakli su juče osetan skok vrednosti poljskog zlota, mađarske forinte i rumunskog leva, javile su agencije.

Industrijska proizvodnja u Poljskoj prošlog meseca rasla je najbržim tempom u poslednje dve i po godine, navode berzanski indeksi u londonskom Sitiju. Mađarske fabrike hvataju takođe novi zamajac, prenosi Rojters. Mađarska forinta i rumunski lev postigli su najvišu vrednost u poslednjih 11 dana, na osnovu pozitivnih rezultata lokalnih industrija.

"Industrijski rezultati istočne i centralne Evrope liče na ružičastu sliku u okruženju tekuće krize u evrozoni”, ocena je berze u Frankfurtu.

Istovremeno, industrijska proizvodnja u evrozoni zbirno još nije uhvatila zamajac, potvrđuju berzanski indeksi. Fabrička proizvodnja u Italiji, Španiji i Grčkoj izgubila je prošlog meseca na tempu, dok je u Francuskoj i Nemačkoj u neznatnom porastu. Pozitivni rekorderi u evrozoni su Holandiji i Irska.

U septembru je industrijska proizvodnja u Holandiji dostigla najviši obim u poslednjih 29 meseci, dok su fabrike u Irskoj potukle sve rekorde u poslednjih 14 meseci.

Izvor: Politika

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.