Američki BDP smanjen za jedan odsto

Izvor: B92, Tanjug, 28.Avg.2009, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki BDP smanjen za jedan odsto

Vašington -- Američki bruto domaći proizvod (BDP) je u drugom kvartalu smanjen jedan odsto na godišnjem nivou, saopštilo je ministarstvo trgovine SAD.

Analitičari su, inače, očekivali da će pad BDP u periodu od aprila do juna iznositi 1,5 odsto. Ministarstvo je saopštilo da su korporativni profiti u drugom kvartalu povećani 5,7 odsto u poređenju sa prva tri meseca, što predstavlja najveći rast od prvog tromesečja 2005. godine.

Američke kompanije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao što je trgovinski lanac Volmart, smanjile su troškove i zalihe kako bi podstakle zaradu u vreme kada su gubici radnih mesta doveli do smanjenja potrošačkih izdataka.

Američko ministarstvo rada je saopštilo da je prošle sedmice smanjen broj Amerikanaca koji su podneli zahteve za nadoknade za nezaposlene, što je novi znak da se teškoće na američkom tržištu rada ublažavaju. Broj nezaposlenih koji su prošle sedmice podneli zahteve za nadoknade opao je na 570.000, sa 580.000 nedelju dana ranije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.