Izvor: B92, 29.Jan.2024, 21:45

Amazon odustaje od ugovora vrednog 1,3 milijardi evra

Amazon je danas odustao od planirane kupovine oko 1,3 milijardi evra udela kompanije iRobot, proizvođača robotizavanih usisivača Rumba.

Proizvođač Rumbe zbog toga planira da otpusti 31 odsto radne snage, odnosno 350 zaposlenih, među njima i izvršnog direktora, preneo je Gardijan.

Amazon je saopštio da odustaje zbog protivljenja Evropske unije takvom sporazumu

Kompanija za internet trgovinu platiće penal u vidu naknade od 94 miliona dolara kompaniji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iRobot.

"Vol Strit žurnal" je 18. januara objavio da se izvršni organ Evropske unije sprema da blokira sporazum, o čemu je obavestio Amazon.

Dve kompanije su u zajedničkoj izjavi saopštile da "preuzimanje kompanije nema odobrenje Evropskoj uniji, čime se sprečavaju Amazon i iRobot da zajednički napreduju“.

Generalni savetnik Amazona David Zapolski naveo je da "neopravdane i nesrazmerne regulatorne prepreke obeshrabruju preduzetnike, što šteti i potrošačima i konkurenciji, a upravo to bi regulatori trebalo da štite".

Evropska komisija je u novembru zvanično izrazila zabrinutost u vezi sa pomenutim sporazumom, uz obrazloženje da bi on mogao da ograniči konkurenciju na tržištu robotskih usisivača. Zabrinutost komisije odnosila se na to da bi Amazon mogao da umanji vidljivost rivalskih usisivača na svojoj maloprodajnoj platformi na internetu.

Amazon je objavio ugovor u avgustu 2022. prema kojem nastoji da proširi svoju ponudu opreme za "pametne kuće". Britanski regulator konkurencije odobrio je preuzimanje u junu prošle godine, što nije učinila i američka Federalna trgovinska komisija. Pojedine američke organizacije tvrdile su da će sporazum "ugroziti fer konkurenciju i otvorena tržišta, kao i privatnost potrošača".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Amazon odustao od ugovora vrednog 1,3 milijardi evra, proizvođač Rumbe otpušta trećinu radnika

Izvor: Radio 021, 30.Jan.2024, 08:06

Amazon je odustao od planirane kupovine oko 1,3 milijardi evra udela kompanije iRobot, proizvođača robotizavanih usisivača Rumba, zbog protivljenja EU takvom sporazumu.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.