Alarmantno: Stotinama bolnica preti zatvaranje

Izvor: B92, 19.Jul.2023, 08:42

Alarmantno: Stotinama bolnica preti zatvaranje

Više od polovine od 600 najvećih bolnica u Nemačkoj je u gubicima, prema rezultatima jednog istraživanja.

Situacija je posebno teška u državnim klinikama od kojih je 63 odsto u minusu, saopštila je u utorak konsultantska kuća Roland Berger.

Uprave bolnica očekuju talas zatvaranja u narednih nekoliko godina. Više od polovine (51 odsto) menadžera i medicinskih direktora očekuje da će od sadašnjih 1.900 bolnica ostati najviše 1.250. Kao glavni razlog naveli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su povećanje udela ambulantnog lečenja u odnosu na stacionirano, koje donosi veće prihode.

Nemačka vlada je najavila reforme zdravstva, ali tek mali broj anketiranih od toga očekuje promene na bolje.

Mnogi direktori bolnica vide nedostatak osoblja kao glavni problem. Zatvaranja nekih klinika mogu da dovedu do blagog popuštanja problema, zbog "rasterećenja" dela zaposlenih.

Konsultanti u narednim godinama očekuju i spajanja bolnica.

"Mi savetujemo upravama bolnica da sarađuju sa drugima kako bi ostvarili sinergiju i poslovali profitabilnije", rekao je Janes Grotelišen.

To podrazumeva i proširenje ambulantne nege.

Digitalizacija će, ističu, imati sve značajniju ulogu u svakodnevnom bolničkom životu: većina anketiranih upravnika klinika najveći značaj pridaje ekspanziji telemedicine, a zatim veštačkoj inteligenciji koja može da se koristi u, na primer, radiološkoj dijagnostici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.