Akvizicije u Aziji i Pacifiku prvi put iznad bilion dolara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Dec.2015, 08:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akvizicije u Aziji i Pacifiku prvi put iznad bilion dolara

Snažne kineske investicije u inostranstvu tokom 2015. doprinele su tome da ukupna vrednost spajanja i akvizicija u azijsko-pacifičkom regionu prvi put premaši bilion dolara, dok se za 2016. prognozira dodatni skok investicija budući da kineske kompanije pojačavaju ulaganja van zemlje.

Vrednost spajanja i akvizicija u Aziji i Pacifiku je od početka godine premašila 1,2 biliona dolara, što predstavlja rast od 46 odsto u odnosu na isti period lane, pokazali su preliminarni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podaci "Tomson Rojtersa".

Odlični rezultati pripisuju se ponovo probuđenom "apetitu" Kine za kupovinom imovine na stranim tržištima, nakon pada investicija od 20 odsto u 2014. godini.

Sa privatnim kompanijama, poput Fosun internešnela na čelu, kineske firme su ove godine potrošile rekordnih 102 milijarde dolara na akvizicije u inostranstvu, pokazuju podaci. U uslovima usporavanja privrednog rasta Kine, analitičari i bankari procenjuju da će kineske kompanije iduće godine još više ulagati u inostranstvu.

"Čeka se potez Kine, a mi smo spremni za intenzivnu godinu na polju sklapanja poslova. Kineska akivnost na inostranim tržištima će rasti, sa fokusom na sektorima proizvodnje poluprovodnika i električne energije i finansijskom sektoru", navodi predsednik sektora za spajanja i akvizicije u azijskoj filijali banke Kredi Svis, Džozef Galager.

Prognoze za 2016. dobra su vest za globalne investicione banke u regionu. Američki "Goldman Saks" je ove godine bio vodeći savetnik na polju akvizicija sa 16,7 odsto tržišnog udela, a slede ga "Morgan Stenli" i HSBC.

Najaktivniji u akvizicijama i spajanjima u Aziji i Pacifiku su u 2015. bili Kina, Hongkong i Australija. Najveća kineska državna preduzeća su prošle godine bila manje aktivna u akvizicijama u odnosu na vrhunac iz sredine 2000-ih, budući da je široka antikorupcionaška istraga koju sprovodi predsednik Kine, Sji Đinping, nagnala kompanije na oprez pri donošenju velikih odluka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.