Aktivno podrivanje domaće IT industrije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2015, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Aktivno podrivanje domaće IT industrije"

Vojvođanski IKT klaster (ICT - Information and Communications Technology) saopštio je danas da, iako je zadovoljan najavama da Vlada Srbije, uvođenjem najnovijih informatičkih tehnologija, nastoji da racionalizuje i modernizuje državnu upravu i smanji troškove, ipak, nije zadovoljan što modernizaciju državne uprave Vlada namerava da sprovodi sa jednom stranom kompanijom.

U saopštenju za javnost, Vojvođanski IKT klaster ističe da dodatno zabrinjava čvrsta opredeljenost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da sarađuje sa najvećim svetskim kompanijama iz IT sektora.

"Ne radi se samo o tome što se takvi poslovi nude stranim kompanijama, umesto da se za njih takmiče domaća preduzeća. Niti o tome da domaće kompanije mogu da isporuče isti kvalitet, što neprestano dokazuju na svetskim tržištima. Radi se o jednom deklarisanom stavu po kome se ne samo ignorišu potencijali domaće IT industrije, već se aktivno radi na njenom podrivanju i destabilizaciji", objašnjava Milan Šolaja iz Vojvođanskog IKT klastera.

U klasteru se pitaju i da li je moguće da danas u Srbiji nema nijednog lidera koji neće podleći mantri o stranim direktnim investicijama jer, kako kaži, strane direktne investicije nemaju uvek iste efekte u različitim sektorima, a u sektoru softverske industrije su ti efekti katastrofalni ako su investitori vođeni samo iskorišćenjem domaćih ljudskih resursa.

"Naša frustracija se stalno uvećava zbog činjenice da je veoma lako shvatiti koje su to šanse koje nam se pružaju i još lakše doneti odluku da se one i iskoriste. Naše frustracije su, međutim, manje važna tema. Ono što jeste važno je da Srbija propušta veliku šansu da uđe u društvo bogatih zemalja", zaključuje se u saopštenju i dodaje da će u klasteru rado odgovoriti na pitanje kako iskoristiti šanse.

Na kraju pisma Vučiću, pod P.S. je navedeno: "Celokupni gornji tekst je napisan povodom posete prethodnog premijera Ivice Dačića Sjedinjenim Američkim Državama i preneli su ga brojni mediji. Ovaj put, vest je da isti tekst, skoro dve godine kasnije, objavljujemo bez ijedne izmene jer je savršeno aktuelan kao i tada. Razmislite o tome".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.