Aktivirao se vulkan, obustavljeni svi letovi

Izvor: B92, 12.Jan.2020, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aktivirao se vulkan, obustavljeni svi letovi

Manila -- Vlasti filipinskog aerodroma Ninoj Akino obustavili su danas sve letove sa međunarodnog aerodroma.

Obustava letova je usledila nakon što je mali vuklkan u obližnjoj provinciji Batangas počeo da izbacuje velike količine pepela.

Vulkan Taal izbacio je oko jednog kilometra uvis pepeo, uz tutnjavu i manje potrese, što ukazuje na moguću erupciju, prenosi Rojters.

"Letovi na erodromu Ninoj Akino privremeno su obustavljeni zbog izbacivanja pepela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz vulkana", napisale su vlasti aerodroma na Tviteru i dodale da je putnicima savetovano da sarađuju sa avio kompanijama oko rasporeda letova.

Zbog aktivnosti vulkana stanovnici okolnih sela su evakuisani, a za sada nema informacija o povredama ili turistima koji su se našli u pogođenim selima.

Zbog obilnog pepela vlasti da savetuju stanovnike da nose maske, a javnost je upozorena da se drži podalje od malog ostrva na sredini jezera na kojem se nalazi vulkan, prenosi AP.

Taal, jedan od najmanjih vulkana na svetu, nalazi se među oko dvadesetak aktivnih vulkana na Filipinima, na takozvanom pacifičkom "vatrenom prstenu", seizmički aktivnom regionu sklonom zemljotresima i vulkanskim erupcijama.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PAKAO na Filipinima: Erupcija vulkana propraćena nizom ZEMLJOTRESA, turisti u panici

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jan.2020

Vulkan Taal u provinciji Batangas južno od Manile izbacio paru i pepeo do jedan kilometar u vis i da je poslednjih meseci pokazivao znakove rastuće aktivnosti...Mali filipinski vulkan koji privlači mnoge turiste zbog svog slikovitog okruženja usred jezera, izbacio je danas paru, pepeo i manje kamenje,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.