Izvor: B92, 15.Jul.2010, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako država ne pomogne mleko skuplje

Beograd -- Najveći proizvođač mleka Salford najavljuje poskupljenje ukoliko država ne pomogne dodatnim subvencijama.

U ministarstvu tvrde da oni postojećim uredbama već dovoljno subvencionišu poljoprivredne proizvođače.

Iako običan građanin Srbije nije kriv za loše vremenske prilike, te nerazumevanje na koje najveći domaći proizvođač mleka Salford tvrdi da nailazi kod ministarstva poljoprivrede, ipak će dati više novca za mleko, da li direktno u radnji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili kroz eventualne subvencije koje bi onda išle iz budžeta.

"Imamo veliki problem u poljoprivredi, imamo veliku nestašicu mleka, a to je rezultat politike prema poljoprivrednicima i loših vremenskih uslova i mislimo da Vlada i ministarstvo bi trebali da reaguju i pomognu poljoprivrednicima uključujući i proizvođače mleka”, kaže direktor Salforda Slobodan Petrović.

I u Šabačkoj mlekari, koja je znatno manji proizvođač mleka od Salforda kažu da su njihovi farmeri imali problema zbog loših vremenskih uslova, ali ne očekuju od države pomoć jer je i sama u nezavidnoj situaciji.

"Nisam siguran koliko država može da pomogne s obzirom na svoje budžetske kapacitete. Mi se i u prošlosti nismo oslanjali na državu, nego smo iz sopstvenih potencijala rešavali probleme na tržištu sirovog mleka”, kaže direktor Šabačke mlekare Zoran Matić.

Dok se u Šabačkoj mlekari oslanjaju na sopstvene resurse i u razumevanje farmera, u Salfordu su pesimisti da će postići dogovor sa ministarstvom i ističu da bi već sledećeg meseca mogli da očekujemo skok cene mleka i mlečnih proizvoda.

"Ja sam razgovarao sa ministrom, imali smo sastanak prošlog ponedeljka. On smatra da pomoć nije potrebna, i da pomoć svojim farmerima ukidaju i zemlje Evropske zajednice što nbije tačno, on smatra da pomoć koju daje farmerima je ustvari pomoć tajkunima kao što su MK Komerc, kao što je Salford, kao što su neki drugi i ja mislim da tu nećemo imati zajednički stav, bar ne jedno izvesno vreme”, kaže Petrović.

U ministarstvu poljoprivrede nisu hteli pred kamere, ali su poslali saopštenje u kome se navodi da su 2010. godini donete četiri uredbe kojima je određena pomoć stočarima i ocenjuju zahtev Salforda za dodatnim subvencijama kao pritisak na ministarstvo radi uvećanja zarade u godišnjem bilansu ove komapnije koja je najavila skoru prodaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.