Akciza koči pojeftinjenje goriva

Izvor: B92, 23.Okt.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akciza koči pojeftinjenje goriva

Beograd -- I pored velikog pada cene sirove nafte na svetskom tržištu, ne može se očekivati da će derivati nafte u Srbiji biti jeftiniji za sedam dinara.

Atanacković kaže da u domenu nafte postoji monopol

Član Upravnog odbora AD Nafta Nebojša Atanacković kaže za B92 da na formiranje cene derivata kod nas utiče i vrednost dolara koji raste, ali i činjenica da je Vlada najavila povećanje akciza na naftne derivate za četiri odsto.

On objašnjava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je na svetskom tržištu „klackalica", odnosno da kada cena sirove nafte, koja se obračunava u dolarima pada, onda vrednost dolara raste.

„Onolika gužva na berzama letos bila je baš zbog toga što je dolar padao, pa su proizvođači nafte, pokušavajući da se spasu gubitaka, povećavali cenu u dolarima. Ovoga puta trend je obrnut, tako da, s obzirom da je dinar promenio svoj odnos prema dolaru, očekuje se da bi derivati trebalo da budu jeftiniji sedam dinara", kaže Atanacković.

On, ipak, kaže da ako dođe do najavljenog povećanja akciza za četiri dinara „pojetfinjenje verovatno neće biti 6-7 dinara, već samo dva do tri dinara, ukoliko oko četiri dinara ode na povećanje akcize".

Atanacković je objasnio i da se cena goriva u Srbiji ne formira tržišnu, osim u slučaju eurodizela. On je rekao da u domenu nafte postoji monopol i da je, za razliku od drugih zemalja u tranziciji, Srbija u tom pogledu uradila najmanje, kao i u pogledu energetike.

Inače, cena barela nafte je u stalnom padu uz znake da je usporavanje svetske privrede smanjilo potražnju. Tako je danas cena barela američke sirove nafte pala za 5,43 odsto i završila na 66,77 dolara, čime je dostigla najniži nivo za 16 meseci, dok je na Londonskoj berzi barel nafte tipa „brent" pojeftinio za 5,20 dolara i košta na 64,52 dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.