Izvor: B92, 28.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcionari i vlada rešili nesporazum

Beograd -- Akcionari "Knjaz Miloša" koji su udružili akcije sa Akcijskim fondom protestovali su u utorak ispred zgrade Vlade Srbije.

Nemanjina i ulica Kneza Miloša bile su blokirane skoro ceo dan zbog protesta dela akcionara "Knjaza Miloša". Oni su nezadovoljni što država kasni sa objavljivanjem ponude za prodaju većinskog paketa akcija. Bokada nije prekinuta i pored saopštenja iz Agencije za privatizaciju da će javna ponuda za prodaju većinskog paketa akcija fabrike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Knjaz Miloš" biti objavljena u sredu, u beogradskom listu "Politika", i da će minimalna cena po jednoj akciji biti 20.000 dinara.

Nakon višečasovnih razgovora sa prestavnicima Agencije za privatizaciju i Komisije za hartije od vrednosti, radnici "Knjaz Miloša" koji su iz Aranđelovca došli kamionima nisu bili zadovoljni objašnjenjem da početak prodaje akcija kasni iz tehničkih razloga. Član pregovaračkom tima "Knjaza Miloša" Stojić Miroslav kaže da su sve nedoumice otklonjene i da je država pokazala dobru volju, ali navodi da je današnjim protest bio neophodan: "Mi smo samo došli da zaštitimo svoja prava jer mi smo ukazali poverenje državi, a država je počela da ljulja malo. Trebalo je da izađe u ponedeljak, pa u utorak, pa će tek u sredu."

Iako bi u sredu trebalo da počne prodaja akcija, protest nije prekinut, jer su usledili pregovori sa Komisijom za hartije od vrednosti. Stojić navodi da radnici veruju da je bilo nepravilnostima prilikom otkupa akcija Balkan limitida, a oni koji su danas došli u Beograd, plaše se da će ih prevariti ili država ili Balkan limitid.

Država je u petak, pridruživanjem akcija manjinskih akcionara formirala većinski paket akcija aranđelovačkog preduzeća "Knjaz Miloš" koji iznosi 71,87 odsto, Milan Ćlibrk, ekonomski analitiičar kaže da je današnji protest posledica mešanja države u ovaj proces i navodi da akcionarima niko ne može da govori šta da rade: "Oni koji su prodali svoje akcije Balkan limitidu unapred su znali cenu. Ostaje da se vidi da li će država ispeti da nađe kupca koji će biti spreman da za paket akcija koji je formirala zajedno sa drugim akcionarima plati po 20.000 dinara. Postavlja se pitanje šta će biti ako to ne bude moguće, ako nema takvog kupca."

Inače, protest akcionare Knjaza Miloša izazvao je saobračajni kolaps u centru Beograda.

Komisija za hartije od vrednosti je saopštila da kajmanska firma "FPP Balkan limitid", po osnovu toga što je preuzela 25,03 odsto akcija, ima ne samo pravo da nastavi kupovinu tih akcija, već i da joj je to zakonska obaveza. Inače, o preduzeću "FPP Balkan Limited" na Internetu je teško pronaći više informacija, a firma nema svoj sajt.

U utorak uveče, Komisija za hartije od vrednosti je saopštila da je odbila zahtev delegacije dela radnika i akcionara "Knjaz Miloša" da se kompaniji FPP Balkan Limitid zabrani dalja kupovina akcija te aranđelovačke fabrike mineralne vode i sokova. Kako se navodi u saopštenju, komisija će nastaviti sa kontrolom i nadzorom celog procesa kupovine akcija kompanije i svi prekršioci zakona biće najstrože kažnjeni.

Dodaje se da je odluka komisije da se ponaša u skladu sa zakonom o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata najbolji način da se odbrane interesi akcionara i države kao vlasnika jednog dela akcija. "Komisija je iz tog razloga, ponuđaču koji je u skladu sa zakonom nastavio otkup akcija, naložila da to čini po istim uslovima i istoj ceni kao u ponudi", naglašava se u saopštenju.

Podseća se da to ne znači obaveznost prodaje, jer je svaki akcionar slobodan da svojim akcijama raspolaže po slobodnoj volji i sopstvenoj proceni interesa. Komisija će do 11. oktobra primati i razmatrati ponude za preuzimanje akcija ove kompanije, uz napomenu da ona ne odredjuje ni cenu ni uslove tih ponuda.

Protest akcionara završen je nakon obećanja potpredsednika Vlade Srbije Miroljuba Labusa da neće biti dokapitalizacije aranđelovačke fabrike mineralme vode i sokova, kao i da se celokupan paket akcija "Knjaz Miloša" od 72 odsto prodaje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.