Akcije u šteku godinu dana

Izvor: Politika, 03.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcije u "šteku" godinu dana



Konstantan pad vrednosti akcija na Beogradskoj berzi nije iznenađenje za ekonomske stručnjake, jer je srpska privreda deo svetske ekonomije, koja je od avgusta u krizi. Indeksi na berzama širom sveta, od Tokija do Njujorka, nalaze se u "crvenom", a gubici su teški stotine milijardi dolara.
Iako neki eksperti tvrde da se ovoj "kreditnoj krizi" nazire kraj, neizvesnost na svetskim tržištima je i dalje ogromna. Upravo zbog toga mnogi analitičari prognoziraju da kriza, izazvana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << slomom tržišta hipotekarnih kredita u SAD, verovatno predstavlja početak nove recesije.

Milan Elezović, izvršni direktor kompanije "Morgan-Stenli", kaže da je veliko pitanje kako će se u budućnosti kretati vrednosti akcija, ali da mnogo šta zavisi i od toga da li će američka ekonomija ući u recesiju.

– Strateški tim "Morgan-Stenlija" je još tokom jula ove godine sugerisao prodaju akcija, a kada je krenula kriza, građane smo savetovali da kupe vrednosne papire. Drago nam je što je mnogo malih investitora poslušalo taj naš savet – kaže Elezović.

Šta biste preporučili srpskim malim investitorima, da kupuju ili prodaju akcije?

"To je teško reći, ali su naša predviđanja da bi u narednih godinu dana trebalo da budu neutralni, što znači da ne kupuju ili prodaju akcije, već ih treba držati i čekati kraj svetske krize.

Naši stručnjaci su predvideli da će vrednost akcija u novembru sledeće godine biti, u najboljem slučaju, na istom nivou kao sada. Pesimističke prognoze pokazuju čak da bi njihova vrednost mogla da bude do 15 odsto niža od sadašnje vrednosti", upozorava Milan Elezović.

Odgovarajući na pitanje da li će srpsko tržište kapitala biti pošteđeno svetske krize, naš sagovornik kaže da je uveren da će "mala tržišta kapitala, kao što je srpsko, sigurno biti zahvaćena negativnim svetskim trendovima.

– Na početku krize eksperti "Morgan-Stenlija" su procenili da je 10 odsto moguće da dođe do recesije u Americi i svetu. Posle nekoliko meseci, nove analize pokazuju da je ta brojka sad, čak, 40 odsto. Smanjenje kamatnih stopa neće moći da zaustavi recesiju, ali će pomoći da se smanje njene pogubne posledice, kao što je malo pomoglo "ubrizgavanje" stotine milijardi dolara bankama u svetu" – naglasio je Elezović.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.