Akcije skromno napredovale

Izvor: S media, 29.Dec.2009, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcije skromno napredovale

Cene akcija na svetskim berzama su danas napredovale, ali skromno, zahvaljujući malom obimu trgovanja izmedju dva praznika - Božića i Nove godine, dok je vrednost dolara bila neznatno niža nego u prethodnom trgovanju.

Glavni svetski indikator kretanja cena akcija MSCI bio je u porastu oko četvrt procenata, ali je ostao oko pola procenta ispod najveće vrednosti u 2009, dostignute 3. decembra.

Taj indeks je ove godine dobio na vrednosti oko 32 odsto i vrednost mu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je danas za 75 procenata viša nego u vreme kada je bio na minimumu, 9. marta.

Ovaj rast ostvaren je zahvaljujući uverenju investitora da je velika svetska finansijska kriza najzad za nama, preneo je Rojters.

Evropske akcije su danas dobile na vrednosti nešto malo više od 0,1 odsto i bile u plusu šestu sesiju zaredom.

"Evropske akcije su poskupele, ali je trgovina očigledno veoma mala, pošto je većina trgovaca odsutna. Očekujemo da trgovina bude slaba sve do Nove godine", ocenio je Manoj Ladva, viši trgovac u kompaniji "ETX Kapital".

Za razliku od evropskih, japanski glavni indeks akcija Nikei je većinu dana proveo u negativnoj teritoriji, da bi na kraju dobio svega 3,83 poena i zvaršio trgovanje na 10.638,06 poena.

"Investitori, po svoj prilici, koriste poslednje dane stare godine da pronadju akcije kojima će trgovati u narednoj - pre svega kompanija povezanih sa tržištima u naglom usponu, koja će sledeće godine naverovatnije ostati snažna i deonice kompanija koje posluju sa sirovinama", ocenio je Noricugu Hirakava, strateg u kompaniji "Okasan sikjuritiz".

Nešto veća sklonost investitora koji su danas trgovali ka riziku neznatno je oslabila dolar, u korist evra i nekih više prinosnih valuta, poput australijske. Evrom se, medjutim, i dalje trgovalo u granicama postavljenim poslednjih dana, mada u gornjem delu tog raspona.

Kada je u pitanju odnos prema jenu, dolar je ostao stabilan, ali je izgubio oko četvrt procenta vrednosti u odnosu na korpu valuta najvećih američkih trgovačkih partnera.

Evro se menjao za 1,4425 dolara, a dolar za 91,66 jena.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.