Akcije po godinama staža

Izvor: Politika, 23.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcije po godinama staža

Od danas će se na svim poštanskim šalterima u Srbiji naći informatori o ostvarivanju prava građana na besplatne akcije javnih preduzeća, čija će tržišna vrednost na berzi dostići četiri milijarde evra. Javni poziv za oko četiri miliona građana koji mogu da računaju na akcije vredne oko 1.000 evra, biće objavljen sutra.

Prijavljivanje na 1.400 lokacija i 3.500 šaltera u poštama Srbije počeće od 28. januara i trajati do 31. jula ove godine i, kako uveravaju čelnici PTT-a, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << celokupan postupak moći će da se obavi za pet minuta.

– Ukoliko šalterski službenik nije u stanju da pruži odgovor na neko specifično pitanje, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja će se potruditi da građanin dobije odgovor u roku od 24 sata – istakao je ministar Mlađan Dinkić na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije. – Potpuno iste obrasce dobijaće i naši studenti i građani u inostranstvu, koji će pravo na besplatne akcije ostvarivati preko diplomatsko-konzularnih predstavništava, kao i nepokretna lica i lica sa invaliditetom na čija će vrata zakucati predstavnici PTT-a, Nacionalne službe zapošljavanja i Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Ministar je naglasio da akcije neće biti ni u kakvom materijalnom obliku, već isključivo elektronskom.

– Prvi novac, odnosno prvu blagodet od akcija, kada će moći njima i da trguju, građani će osetiti u prvoj polovini sledeće godine, ali će mnogo toga zavisiti i od formiranja njihove tržišne cene, kao i redosleda kojim će se javna preduzeća privatizovati. Zaposleni i bivši zaposleni u EPS-u, koji će dospeti na berzu 2010. godine ili JAT-u koji dospeva u aprilu ove godine, evidentiraće se od 31. maja do kraja jula, oni u Telekomu i „Galenici” od 31. marta do 31. maja, a radnici NIS-a i Aerodroma „Nikola Tesla” pravo na besplatne akcije počeće da ostvaruju još od 28. januara.

Besplatne akcije će, rekao je Dinkić, moći da dobiju i građani raseljeni sa Kosova i Metohije, uz uverenje o državljanstvu kao najpouzdaniji dokument.

Za one koji se prijave na više mesta sledi kazna od 15.000 dinara, a za grublje prekršaje i veća.

One koji u šest pomenutih javnih preduzeća rade tek dve ili tri godine, ali imaju ukupno 25 godina radnog staža u nekim drugim firmama, čeka „teška odluka” – da li će se prijaviti kao građani ili čekati okončanje procesa privatizacije. Ministar Dinkić ih savetuje da svoje pravo ipak ostvare tamo gde imaju više godina radnog staža i poručuje: „Svako neka napravi svoju računicu”.

S. Bogdanović

[objavljeno: 24/01/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.