Izvor: Blic, 29.Mar.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcije Nacionalne štedionice na berzi

Akcije Nacionalne štedionice na berzi

Na Beogradskoj berzi će od 1. aprila prvi put moći da se trguje i akcijama Nacionalne štedionice. Svoje hartije od vrednosti ponudiće privatni akcionari ove banke. Svi zainteresovani kupci mogu na osnovu prospekta koji je objavljen na sajtu berze da se informišu o prihodima i rashodima, kapitalu, kao i o vlasničkoj strukturi banke.

- Završetkom procesa dokapitalizacije Nacionalne štedionice, u kome učestvuje država, i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uknjižbom njenog vlasništva u Centralni registar, stvoriće se uslovi da otpočne nova dokapitalizacija banke, za koju je zainteresovana Evropska banka za obnovu i razvoj i nemački investicioni fond DEG - kaže za 'Blic' mr Bojan Stanivuković, generalni direktor Nacionalne štedionce.

Uknjižbom, što je pitanje trenutka, Srbija će raspolagati sa 37 odsto vlasništva u ovoj banci, a kakvi su dalji planovi, kako ističe naš sagovornik, najbolje zna država.

- Nacionalna štedionica će sigurno biti predmet trgovanja na tržištu, kao što su to već bile neke druge domaće banke. Cilj je da svi oni koji su uložili novac, a pre svega država i ostali privatni investitori, u trenutku kada cena akcija banke bude najveća, tada akcije i prodaju - kaže Stanivuković.

Cena NŠ, prema rečima generalnog direktora, sigurno će biti na nivou koji je ostvaren za prodaju 'Jubanke' i 'Delta banke'. Jedan od razloga za takav stav je veličina kapaciteta banke i trenutna tržišna vrednost.

- Država je svoje vlasništvo u banci ostvarila na osnovu kupoprodaje 10 poslovnih prostora. Preostali prostor nekadašnjeg ZOP-a, koji je procentualno neznatan, banka koristi na osnovu potpisanog ugovora do oktobra, kao uostalom i ostalih 13 banaka, pod uslovom da ne smemo da otpustimo nijednog radnika ZOP-a. Od oktobra, po novim tržišnim uslovima, najverovatnije biće uzet zakup i nekog novog prostora - kaže Stanivuković.

Inače, pre poslednje dokapitalizacije, Srbija, prema podacima sa sajta NBS, imala je 10,05 odsto vlasništva u Nacionalnoj štedionici, dok su najveći akcionari 'Mali kolektiv' i 'Elim' iz Beča sa 13,67 odsto. D. Nišavić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.