Akcije Fejsbuka iz dana u dan sve niže

Izvor: BKTV News, 26.Maj.2012, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcije Fejsbuka iz dana u dan sve niže

Osnivač i najveći akcionar Fejsbuka Mark Zakerberg, kao i neki od najvećih investitora, prodali su milione akcija te kompanije pre pada njihove cene na berzi.
Osnivač Fejsbuka je na početku trgovanja prodao 30,2 miliona svojih deonica prodao po ceni od 37,58 dolara i time zaradio 1,13 milijardi dolara. Vrednost deonice sada je ponovo u padi i kreće se oko 31 dolara, što znači da je Zakerberg pravovremenom prodajom uštedeo oko 175 miliona dolara.
Inače, analitičari >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << predviđaju da bi cena tih akcija mogla pasti na svega 9,59 dolara. Pad vrednosti deonica upućuje na činjenicu da se predviđa da kompanija ipak neće rasti tako brzo kao što se na početku očekivalo.
Kako navode strani mediji, otkriveno je i da su direktori te kompanije nekoliko dana pre izlaska na berzu bili upozoreni da su prihodi niži nego što se očekivalo, što bi sigurno smanjilo početnu cenu deonica da se pojavilo u javnosti.
Postavlja se pitanje jesu li time glavni investitori zapravo profitirali na štetu manjih kupaca. Brojni deoničari su već podneli tužbu protiv Fejsbuka, kao i protiv banki Morgan Stanli i Goldman Saks, koje stoje iza izlaska na berzu popularne kompanije. Slučaj istražuju i Američka komisija za vrednosne papire i Senat za bankarski odbor.
Deoničari su podneli tužbe jer postoji sumnja da su oni imali informacije o lošijim prihodima, ali ih nisu izneli u javnost. Otkriveno je i da su analitičari banaka svoje procene o budućim zaradama Fejsbuka smanjili pre inicijalne ponude, ali da su te informacije podelili samo sa velikim i privilegovanim investitorima, dok su one manje ostavili u mraku.
Izvor: B92
Tweet
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.