Ajdovščina ne da Fruktal strancima

Izvor: B92, 25.Feb.2011, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ajdovščina ne da Fruktal strancima

Ljubljana -- Opština Ajdovščina želi da se Fruktal proda domaćim, slovenačkim preduzetnicima, a ne strancima.

Zbog najavljene prodaje Fruktala, od strane vlasnika Pivovarne Laško, opština Ajdovščina u kojoj je sedište i fabrika Fruktala, želi da Fruktal ostane u slovenačkim rukama.

Opština zbog toga razmišlja i o osnivanju konzorcijuma za kupovinu Fruktala koji bi bio sastavljen od domaćih, slovenačkih preduzetnika.

Slovenački mediji prenose i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su se na sedištu Fruktala u Ajdovščini sastali predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko, predsednik uprave Fruktala Drago Kavšek, gradonačelnik Ajdovščine Marjan Poljšak i savetnik za privredu Peter Velikonja.

Naime, odmah nakon objave da Pivovarna Laško prodaje Fruktal, u opštini Ajdovščina su počeli razgovori o tome kako da se izbegne mogućnost da Fruktal kupe stranci, zbog čega je opština u svom budžetu rezervisala 30.000 evra kojima bi pokrila troškove osnivanja "domaćeg" konzorcijuma i prijavila se na konkurs Pivovarne Laško za kupovinu ruktala.

Gradonačelnik Ajdovščine Marjan Poljšak želi da, ukoliko tom konzorcijumu ne uspe da kupi Fruktal, on ipak bude prodat slovenačkom kupcu, jer se protivi potencijalnim italijanskim i nemačkim vlasnicima, čiji koncerni su već pokazali interes za kupovinu Fruktala.

"Pivovarna Union je kupila Fruktal 2001. godine i za njega platila 25-26 miliona evra, a sada za Fruktal traži duplo više", rekao je Poljšak komentarišćući predstojeću prodaju Fruktala koji prodaje vlasnik Pivovarne Union, Pivovarna Laško.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.