Afera VW je predvorje mega skandala

Izvor: B92, 28.Sep.2015, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afera VW je predvorje mega skandala

Evropska federacija za transport navodi da novi automobili proizvedeni u Evropi izbacuju u proseku oko 40 odsto više ugljen-dioksida nego što testovi pokazuju.

To telo je navelo u izveštaju da je najnovija situacija sa Folksvagenom samo deo skandala širih razmera, prenosi Rojters.

U izveštaju se navodi i da nije dokazano da su drugi proizvođači automobila koristili uređaje slične Folksvagenovim za manipulaciju emisijama štetnih gasova, ali da između laboratorijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << testiranja i same vožnje postoji velika razlika u emisiji ugljen-dioksida i azot-oksida, i to u tolikom obimu da je potrebno pokretanje dodatne istrage kako bi se utvrdilo šta proizvodjači rade da bi maskirali CO2.

Analizom je utvrđeno da pojedini modeli Mercedesa, BMW-a i Pežoa, koriste oko 50 odsto više goriva nego što proizvođači tvrde. Potrošnja goriva je povezana sa emisijom ugljen-dioksida, pa veća potrošnja goriva znači veću emisiju štetnih gasova.

VW je prošle nedelje saopštio da je njegovih oko 11 miliona automobila širom sveta pogođeno skandalom oko lažiranja podataka o emisiji izduvnih gasova.

Folksvagen je danas suspendovo direktore svojih ključnih brendova "audija" i "poršea" zadužene za sektor istraživanja i razvoja, saopštili su neimenovani izvori upoznati sa situacijom.

Nadzorni odbor VW-a je prošlog petka odlučio da suspenduje pojedine zaposlene (ne navodeći njihova imena) dok ne budu razjašnjeni detalji oko VW-ovog skandala sa lažiranjem podataka o emisiji štetnih gasova, prenosi Rojters.

Akcije VW-a su, kako izveštava AFP, jutros nastavile da padaju na Frankfurtskoj berzi, potonuvši 6,6 odsto na 100,20 evra.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Afera Folksvagen - predvorje mega skandala

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Sep.2015, 00:41

Evropska federacija za transport navodi da novi automobili proizvedeni u Evropi izbacuju u prosjeku oko 40 odsto više ugljen-dioksida nego što testovi pokazuju. To tijelo je navelo u izveštaju da je najnovija situacija sa Folksvagenom samo dio skandala širih razmjera, prenosi Rojters...U izvještaju...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.