Aerodromi Crne Gore uskoro u koncesiju

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Sep.2018, 22:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aerodromi Crne Gore uskoro u koncesiju

PODGORICA – Vlada Crne Gore odlučila je da aerodrome u Podgorici i Tivtu ponudi na koncesiju, odnosno da ih izda na period od 25 do 30 godina, prenose Vijesti.

Prema prijedlogu koncesionog akta, između ostalog, planirano je da se od koncesija za aerodrome unapred naplati 100 miliona eura, dok će koncesionaru nadoknaditi novac koji on ne naplati od Montenegro Airlinesa. Ostatak godišnje koncesione naknade zavisiće od prihoda aerodroma.

Ministar saobraćaja i pomorstva >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Osman Nurković juče je na javnoj raspravi o nacrtu koncesionog akta za davanje u zakup crnogorskih aerodroma rekao da stanje na crnogorskim aerodromima nije dobro.

Zbog toga je, kako je rekao, hitno potreban partner koji će uložiti 200 miliona evra i koji će doneti znanje kako ih razvijati i kako njima upravljati.

On je naveo da aerodromi ne zadovoljavaju potrebe narasle turističke privrede i da im je potrebno proširenje, naročito tivatskog, kao i da Vlada i kompanija nemaju novac za te investicije.

Ministar je više puta kazao da je nezadovoljan načinom kako se upravlja aerodromima proteklih godina. On je kazao da će zakup trajati 25 ili 30 godina, kao i da očekuje investicije od 200 miliona, avansnu uplatu koncesione naknade od oko 100 miliona i prihod od godišnje koncesione naknade od oko deset miliona evra, i da će sve izgrađeno biti u vlasništvu države nakon isteka koncesionog perioda.

Naveo je i da već postoje interesovanja od kompanija iz Turske, Njemačke, Francuske, Arapskih Emirata, Kuvajta i Južne Koreje.

Nurković je kazao da će radnici biti zaštićeni jer će narednih dana biti zaključen kolektivni ugovor. Rekao je i da država neće davati nikakve garancije koncesionaru, kao i da državna imovina neće biti zalagana za kredite.

Nurković je saopštio i da je za kupovinu Montenegro Airlinesa zaintersovana jedna velika avio-kompanija čije pismo o namerama očekuju u Vladi.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.