Adria Media kupila prava WAZ-a u Politici

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Okt.2015, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Adria Media kupila prava WAZ-a u Politici

BEOGRAD - Adria Media Grupa, koja izdaje list Kurir, kupila je sva prava i potraživanja bivšeg WAZ-a prema Politika novine i magazini, Politika Štamparjia i Politika AD.

Kako je saopštila AMG, kupljena su sva prava i potraživanja od naslednika WAZ-a "Funken medien grupe", a osim kompanija vezanih za Politiku, kupljena su prava i potraživanja prema kompanijama Dnevnik Vojvodina pres i NID Novosti.

"Adria Media Group d.o.o. će u narednom periodu ući u proces realizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << ovih prava i potraživanja, poštujući sve važeće zakone Republike Srbije. U slučaju da AMG ostvari pravo vlasništva u bilo kom od gore navedenih privrednih društava, tražićemo saglasnost Komisije za zaštitu konkurencije", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsednik AMG Aleksandar Rodić.

Adria Media Group izdaje dnevni list Kurir, 41 štampano izdanje magazina i nedeljnika, 24 digitalna izdanja i ima 720 zaposlenih u regionu. Posluje na tržištima Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Nemački WAZ je imao polovinu vlasništva u "Politici", da bi 2012. godine taj udeo bio prodat kompaniji "Ist medija grupi", koja je registrovana u Moskvi i koja je u medijima povezivana sa tadašnjom vlasti.

Takav vlasnički odnos i dalje je upisan u podacima Agencije za privredne registre, iako je bilo priča o tome da će ta kompanija "ustupiti akcije Politici", a krajem prošle godine je i Komisija za zaštitu konkurencije privremeno zabranila prodaju dela Politike NM.

Ist medija grupa je juna 2012. godine od nemačkog WAZ-a kupila 50 odsto udela u PNM i imala je obavezu da Komisiji prijavi to preuzimanje, što, kako je saopštila Komisija, nije urađeno.

WAZ je 2002. godine sa Politikom osnovao PNM gde su obe strane imale po 50 odsto vlasničkog uloga, a kasnije je taj ulog preneo na povezanu firmu OST holding iz Beča.

Sredinom 2012. godine VAC je uputio ponudu Politici da po pravu preče kupovine otkupi njegov udeo u PNM za 4,7 miliona evra, što Politika nije iskoristila, pa je udeo prodat Ist medija grupi.

U kupoprodajnom ugovoru navedena je ukupna vrednost transakcije od 4,7 miliona evra.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.