ASA Finance povećava udio u Privrednoj banci Sarajevo

Izvor: SEEbiz.eu, 23.Feb.2019, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ASA Finance povećava udio u Privrednoj banci Sarajevo

SARAJEVO - ASA Prevent grupacija preko svoje finansijske divizije ASA Finance povećava vlasnički udio u Privrednoj banci Sarajevo (PBS).

Društvo ASA Finance je nedavno kupilo udio u PBS-u od 10 posto koji je prodalo društvo Badeco Adria (izdvojeno duhansko poslovanje Fabrike duhana Sarajevo). Taj procentualni udio smanjen je na 7,7 posto nakon obavljene konverzije prioritetnih dionica u redovne.

Posljednjih dana, ASA Finance dodatno je povećao udio u PBS-u na 9,1 >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << posto.

Trgovina dionicama Privredne banike Sarajevo pojačana je u posljednje vrijeme, pa je tako juče na vanberzanskom tržištu obavljena kuproprodaja 4.773 dionice u vrijednosti od 462.981,00 KM.

ASA grupacija je još od prije nekoliko mjeseci u pregovorima o preuzimanju Vakufske banke, gdje je većinski vlasnik Badeco Adria sa 73,2 posto, a krajem godine društvo ASA Finance podnijelo je Konkurencijskom vijeću BiH prijavu koncentracije u kojoj navodi da namjerava steći većinsku kontrolu u ovoj banci.

Međutim, do realizacije posla, barem za sada, nije došlo, a ASA Finance, sudeći prema posljednjim potezima, pokazuje interes za preuzimanje Privredne banke Sarajevo.

Očigledno da ASA Prevent ima ambicije da posjeduje jaču banku koja će biti konkurentnija na tržištu nego što je to sada. Pripajanje Investiciono-komercijalne banke Mojoj banci i stvaranje ASA banke bilo je samo jedna stepenica u ukrupnjavanju, ali iako se tada govorilo da time nastaje jaka domaća banka, jasno je da se o nekom jačem banakarskom subjektu usmjerenom na opće bankarstvo ne može govoriti u kontekstu aktive koja iznosi nešto više od 500 miliona KM.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

ASA Finance povećava udio u Privrednoj banci Sarajevo

Izvor: Capital.ba, 23.Feb.2019

SARAJEVO – ASA Prevent grupacija preko svoje finansijske divizije ASA Finance povećava vlasnički udio u Privrednoj banci Sarajevo (PBS). Društvo ASA Finance je nedavno kupilo udio u PBS-u od 10 odsto koji je prodalo društvo Badeco Adria (izdvojeno duhansko poslovanje Fabrike duhana Sarajevo) Taj...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.