AI menja pravila, ali jedan sektor je siguran

Izvor: B92, 19.Apr.2023, 17:40

AI menja pravila, ali jedan sektor je siguran

Ako se kao roditelj bojite da će karijeru vašeg deteta koje trenutno pohađa vrtić ili osnovca ugroziti razvoj veštačke inteligencije, usmerite ga ka zdravstvu.

U nedavnom ispitivanju Blumberga, u kome je učestvovalo 678 investitora, je skoro 40 odsto njih reklo da decu koja su trenutno u vrtiću treba usmeriti ka karijeri vezanoj za zdravstvo ako ne žele da ih u budućnosti na poslu zameni veštačka inteligencija (AI).

Poslovi u oblasti zdravstva podrzumevaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mnogo kontakta među ljudima, što za sada teško mogu da zamene generativni programi veštačke inteligencije kao što je ChatGPT.

Demografski trendovi su u skladu sa preporukom da dete usmerite ka karijeri doktora ili medicinske sestre, pošto populacija u SAD i širom sveta stari, a potražnja za zdavstvenim radnicima će biti ogromna.

Investitori imaju drugačiju poruku za srednjoškolce, pošto 51,3 odsto anketiranih smatra da deca koja ove godine maturiraju treba da izaberu karijeru vezanu za tehnologije.

"Dve ili tri decenije su najplaćeniji poslovi bili u finansijskom sektoru, a tehnološki sektor im sada predstavlja konkurenciju", rekao je potpredsednik konsultantske kompanije za ljudske resurse "Čelendžer, Grej i Krismas", Endrju Čelendžer.

Uprkos usponu veštačke inteligencije, u tehnološkom i finansijskom sektoru će u narednih 20 ili 30 godina biti najviše uslova za unosnu karijeru, naveo je Čelendžer.

Razvoj AI će loše uticati na karijeru u sektoru finansija, smatraju ispitanici. Samo 12 odsto investitora smatra da je to najbolji izbor karijere za decu koja su sada u vrtiću, zakljućuje Blumberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.